Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zonneparken ten koste van biodiversiteit?

Zonneparken kunnen een negatief effect hebben op natuur en milieu en biodiversiteit, zoals een afname van akker- en weidevogels. Toch hoeft de biodiversiteit niet per definitie onder druk te staan. Met de juiste inrichting kan een zonnepark een positief effect hebben op de biodiversiteit.

De aanleg van zonneparken neemt toe sinds de energietransitie van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen is gestart. Het aanleggen van zonneparken kan negatieve effecten hebben op natuur en milieu. Een bekend bezwaar is de afname van akker- en weidevogels omdat zonneparken de leefomgeving van bepaalde vogelsoorten kunnen beperken. Bodemdegradatie en bodemerosie kunnen ook een gevolg zijn van het plaatsen van een zonnepark.

Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn, blijkt uit een literatuurstudie van de Universiteit van Groningen, de Wageningen Universiteit en Kenniscentrum Akkervogels. Wanneer een zonnepark op de juiste wijze is ingericht, kan er een positief effect ontstaan op de biodiversiteit.

Klik hier voor het gehele artikel op Grone Kennisnet

Publicatiedatum: