30 september t/m 4 oktober 2019

Roadshow tuinbouwtechnologie rondom ProFlora Colombia 2019

Heeft u belangstelling voor de tuinbouw- en bloemensector in Colombia? Neem dan van 30 september t/m 4 oktober 2019 deel aan de roadshow tuinbouwtechnologie, welke plaatsvindt rondom de Proflora 2019. Proflora is een van de belangrijkste bloemenvakbeurzen ter wereld en is dé ontmoetingsplek voor de internationale bloemenindustrie in Latijns Amerika. Deze roadshow wordt georganiseerd door het Ministerie van LNV en de Landbouwraad bij de Nederlandse Ambassade te Bogotá in samenwerking met het Holland House Colombia.

Kansen in de Colombiaanse sierteelt
Colombia is – na Nederland - wereldwijd de tweede exporteur van snijbloemen. De Colombiaanse bloemenexport groeide in 2018 tot circa 1.500 miljoen USD, ten opzichte van 1.400 miljoen USD in 2017. Deze groei is te verklaren door het economische herstel van Colombia´s belangrijkste exportmarkten, evenals een verbetering van de prijzen van Colombiaanse bloemen (dat wil zeggen een gunstige koers van de Colombiaanse Peso ten opzichte van andere valuta). 95% van de Colombiaanse bloemenproductie wordt geëxporteerd, wat maakt dat deze sector zeer internationaal georiënteerd is. Colombia heeft meer dan 1.600 verschillende bloemenvariëteiten welke naar meer dan 97 landen ter wereld worden geëxporteerd. De VS is en blijft echter vooralsnog de belangrijkste afzetmarkt. De belangrijkste exportproducten zijn roos, gerbera, chrysant en alstroemeria.

Desalniettemin heeft de sector behoefte aan automatisering, modernisering en innovaties. Toenemende schaarste van personeel op het platteland en stijgende lonen maken dat er in toenemende behoefte bestaat aan automatisering, met name post-harvest technologie. De klimaatfenomenen ‘El Niño’ en ‘La Niña’ zorgen voor grote temperatuurschommelingen en een verstoring in de regenval en zijn daarom een grote zorg voor de Colombiaanse telers. In 2015 ging 20% van de Colombiaanse bloemenproductie verloren door El Niño. In 2018 werd er voor 35,4% van het land een ‘code rood’ afgegeven met betrekking tot het risico op El Niño. Beschermde teelt en daarmee de Nederlandse tuin- en kassenbouwtechnologie wordt in toenemende mate relevant.

Sectoren
Deelname is onder meer interessant voor bedrijven uit de volgende sectoren:

  • Toelevering en dienstverlening aan de tuinbouw (groenten- en bloementeelt);
  • Glastuinbouwtechnologie (kassen en inrichting);
  • Uitgangsmaterialen;
  • Kennisinstellingen, vakonderwijs en training;
  • Bedrijven actief in innovatieve technologieën die toepasbaar zijn voor de telers in Colombia; technologieën ter verhoging en verduurzaming van de productie, technologieën ter bezuiniging op arbeidskosten, en technische ondersteuning.

Waarom deelnemen?
De roadshow biedt een gevarieerd en compleet programma:

  • Dag 1 en 2: collectieve bezoeken aan belangrijke bloemenproductiebedrijven in Antioquia/Medellin-Rio Negro en een ronde tafel tuinbouwtechnologie;
  • Dag 3 en 4: bezoek aan de ProFlora in Bogotá en 1-dag academische agenda "Nederlandse tuinbouwtechnologie" rondom ProFlora;
  • Dag 5: collectieve bezoeken aan belangrijke bloemenproductiebedrijven in de savanne van Bogotá.

Het bezoek aan de – voor bedrijven actief in de sierteelt onmisbare – ProFlora beurs, die slechts tweejaarlijks plaatsvindt, stelt u in de gelegenheid in contact te komen met de belangrijkste bloementelers en leveranciers van uitgangsmateriaal. ProFlora is voornemens om - voor het eerst in haar historie - in samenwerking met Nederland een eendaags academisch programma toe te voegen.

Eigen bijdrage en aanmelden
De eigen bijdrage voor deelname aan de roadshow bedraagt € 950,- excl. BTW. Entree tot Proflora is inbegrepen.

In totaal kunnen in eerste instantie 15 ondernemers deelnemen aan de roadshow (first come, first serve).

De kosten voor reis en verblijf en andere individuele kosten zijn voor eigen rekening. Holland House zal een suggestie doen voor uw reis- en verblijfsarrangement. Aanmelden kan tot uiterlijk 30 april 2019.

Meer informatie 
Voor aanmelden en/of vragen kunt u contact opnemen met:

Landbouwraad Colombia, Nederlandse Ambassade Colombia, Patricia de Vries, +57 1 6384212, bog-lnv@minbuza.nl 
Holland House Colombia, Jan Willem van Bokhoven, +57 1 7449566, jwvanbokhoven@hollandhouse-colombia.com 
Meer informatie over de vakbeurs Proflora vindt u via deze link.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© BPnieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven