Yvonne Tirop, Sian Roses:

Kenia: "Evenwicht vraag en aanbod al sinds de zomer zoek"

"Een combinatie van factoren zorgt ervoor dat Valentijnsdag dit jaar een extra uitdaging zal zijn. Er is veel product op de markt en de vraag is niet overdreven groot. Bovendien hebben Keniaanse telers te maken met hogere vrachtkosten". Dat vertelt Yvonne Tirop, Marketing and Business Development Manager bij Sian Roses, een groep van drie rozenkwekerijen in Kenia.

Geen Valentijnsprijzen voor rode rozen
"De prijzen van rode rozen zijn normaal gesproken hoog in de aanloop naar Valentijnsdag. In de voorgaande jaren werden er goede prijzen geboekt, die grofweg vertaalden naar 'een cent per centimeter'. Daar is tot nog toe geen sprake van. De prijzen zijn niet omhoog gegaan in de laatste week van januari zoals te doen gebruikelijk.”

“De prijzen hebben onder druk gestaan voor niet-rode rozen, in het bijzonder geel en oranje liep slecht", vervolgt Yvonne. "Waar het gelukkig wel goed gaat, is bij de trosrozen van 60-70-80cm.”

Wat zou de reden kunnen zijn voor de lage prijzen? Volgens Tirop zijn vraag en aanbod niet helemaal in balans. "Er zijn gunstige weersomstandigheden geweest in Kenia en Ethiopië, wat heeft geresulteerd in een zeer goede productie. Lage prijzen hebben telers ertoe aangezet om hun oogst zoveel mogelijke af te vloeien, anticiperend op de goede prijzen voor Valentijnsdag, wat ook bijdroeg aan de bovengemiddelde productieniveaus. Tegelijk is het in Europa koud en temperaturen onder het vriespunt bemoeilijken de afzet en buitenverkoop."

Duur volume
Afgezien van de lagere prijzen hebben Keniaanse telers ook te maken gehad met hogere vrachtprijzen als een gevolg van een nieuwe tariefformule die vanaf juni 2018 van kracht is. Luchtvaartmaatschappijen proberen ook een slaatje te slaan uit de gestegen vraag naar volume rond de Valentijn. "Hierdoor hebben telers een zeer laag en soms zelfs negatief rendement."

Gebrek aan evenwicht
Last but not least was ook de aanloop niet al te best. "De afgelopen zomer duurde tot aan oktober, dus we hadden een lange zomer, wat een lage vraag betekent. Het weer in Kenia werd warmer vanaf september na een langdurig koud seizoen in juni, wat leidde tot een productiestijging die ver boven de vraag lag. Hierdoor waren er slechte prijzen tot en met december. We hebben sinds de zomer nog steeds geen goed evenwicht tussen vraag en aanbod kunnen vinden."

Hopen op een betere Internationale Vrouwendag
Tirop hoopt op een betere Internationale Vrouwendag op 8 maart - een belangrijke bloemenfeestdag in Rusland. Vrouwendag is belangrijker geworden nu de Russische markt de afgelopen jaren snel is gegroeid.

Voor meer informatie:
Sian Roses
Yvonne Tirop
Email: yvonne@sianroses.co.ke
www.sianroses.co.ke


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven