HBA start proeftuin snijhortensia in Colombia

Hydrangea Breeders Association (HBA) in De Kwakel opent een proefkas met snijhortensia in Colombia. In de nieuwe proeftuin plantte HBA vijftig selecties om ze te testen onder lokale teeltomstandigheden. "De markt vraagt om nieuwe vormen en kleuren. Die willen wij leveren", zegt Agriom-directeur Jaap Stelder.

De nieuwe HBA-proeftuin op kwekerij Los Aromas in La Union ligt op 2500 m hoogte in de regio Medellin. "Op deze locatie gaan we proeven doen met selecties als Dream, Force en Ice Cube. Deze hebben zich al bewezen in Kenia en willen we nu ook in Colombia testen", legt Stelder uit. "Daarnaast hebben we nog andere selecties aangeplant waar we minder van weten, maar die zeker potentie hebben. Op de proeftuin in La Union kunnen we nu op één centrale locatie klanten laten zien wat we in huis hebben."

Tropische snijhortensia’s bieden perspectief.Fotocredits: Agriom/Jaap Stelder 

De hortensiateelt in Colombia moet moderniseren, zegt Stelder. In Colombia wordt traditioneel veel witte snijhortensia geteeld. Zo’n 1100 ha staat geregistreerd, maar in de praktijk wordt er 2000 ha aan hortensia geteeld, veelal door kleine telers op lowtech basis. Stelder ziet dat de afzet naar de Verenigde Staten, maar ook naar andere landen toeneemt. "Dat betekent dat de teelt professioneler moet en het sortiment breder. De markt vraagt om nieuwe vormen en kleuren."

Alejandro Echeverri Mesa, de jonge ondernemer die de HBA-proeftuin in La Union beheert, deelt Stelders visie en heeft veel ervaring met de teelt van snijhortensia en de uitvoering van proeven. "Wij hebben het volste vertrouwen dat Alejandro kan bijdragen aan het succes van HBA in Colombia."

HBA (Hydrangea Breeders Association) is het samenwerkingsverband tussen veredelingsbedrijf Agriom uit De Kwakel en de gerenommeerde productie- en selectiebedrijven Heuger Gartenbaubetriebe in Glandorf (D) en Kötterheinrich in Lengerich (D). HBA wordt in Colombia en Ecuador vertegenwoordigd door Ball SB.

Voor meer informatie:
Agriom
Jaap Stelder
Achterweg 58a
1424 PR De Kwakel
T: +31 (0) 297344078
M: +31 6 51408341
E: jaap.stelder@agriom.nl
www.agriom.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven