Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eindrapport: onderzoek (milieu)impact inhibitoren aardwarmte

Vooral aan injectiekant nog veel vraagtekens over toegepaste vloeistoffen aardwarmtewinning

Onlangs nog waarschuwde het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) voor de risico's van lekkages bij aardwarmtewinning. Volgens de toezichthouder zouden bij alle 23 huidige projecten ondergrondse lekkages dreigen. Advies- en ingenieursbureau Witteveen + Bos heeft nu onderzocht welke stoffen er toegepast worden, of ze schadelijk zijn voor milieu en drinkwater en hoe inhibitoren kunnen bijdragen aan duurzame aardwarmtewinning. 

In de geothermiepraktijk in Nederland worden inhibitoren gedoseerd in kleine dosis (ppm-niveau) om de capaciteit van de bron te vergroten en corrosie, scaling en biofouling tegen te gaan. Er is in het onderzoek in kaart gebracht met welke doseringen voor welk doel ze worden toegepast, wat de risico’s voor het milieu zijn en wat de mogelijke effecten zijn als deze stoffen in het milieu of drinkwater terechtkomen. Onderzocht is welke middelen op welke wijze zonder gevaar voor milieu en drinkwater zijn toe te passen en die resulteren in een duurzame winning van aardwarmte.

Corrosie en daarmee lekkages voorkomen met inhibitoren
Inhibitoren hebben uitgaande van de nu toegepaste materialen, door hun beschermende werking tegen corrosie een positief effect op het milieu, omdat de kans op lekkages als gevolg van corrosie wordt gereduceerd. Daarbij wordt ook neerslag van radioactief lood in de bovengrondse installaties gereduceerd.

Wel bestaat er een risico op lekkage van inhibitoren aan de injectiekant. Een worstcasescenario geeft aan dat bij een niet tijdig gedetecteerde lekkage na 25 jaar maximaal 0,35 ppm aan inhibitor bij een drinkwaterput kan worden aangetroffen. Hierbij dient te worden opgemerkt dat de afbreekbaarheid van (afbreekproducten van) inhibitoren onder geothermische condities in reservoirs of watervoerend pakket onbekend is en dat dit beter dient te worden uitgezocht.

Aanbevelingen

  • opstellen van een structureel corrosiemanagementplan voor de gehele sector en verwerking in risk-based inspectieplan;
  • kwaliteitscontrole op corrosiemanagementplan (audit);
  • implementeren corrosietoeslag in putontwerp standaarden;
  • beter uitzoeken hoeveel inhibitor er in het reservoir terecht komt, wat de afbreekbaarheid van de inhibitoren is (incl. afbreekproducten), wat de diffusie snelheid van inhibitoren is, hoe het reservoirwater zich door het omliggende gesteente verplaatst en wat het effect van de inhibitoren en afbraakproducten is op het milieu;
  • daarnaast wordt onderzoek naar toepassing van meer corrosiebestendige materialen aanbevolen, waardoor de dosering van inhibitoren naar verwachting kan worden beperkt.

Bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: