Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sky Coat T-5 folie, Atoplan Products

Nieuw folie maakt dat gewas er lekker licht en warmpjes bij zit

Tholen – In glazen kassen is het met een beetje zon al snel warm en licht, maar foliekassen spannen op dit vlak de kroon. In het assortiment tuinbouwfolies bij Atoplan Products is de Sky Coat T-5 sinds vorig jaar het paradepaardje. “Zelfs zonder stoken is onder dit folie bij vorst de temperatuur in de kas nog ruim boven nul.”

Randy Leferink en Willie Homma, Atoplan Products op de IPM 2019

Het in Japan door C.I. Takiron vervaardigde folie werd in 2018 in het Verenigd Koninkrijk geïntroduceerd. “Vooral gewassen die extra directe lichtinstraling nodig hebben en een warm lucht- en grondklimaat gedijen goed onder dit van teflonfolie afgeleide tuinbouwfolie”, vertelt Willie Homma.


Sky-Coat K-5 (diffuusversie) bij proefstation in Langforden, Duitsland. 

5 lagen, 5 functies
Net als bij tuinbouwglas staan ook de ontwikkelingen op het gebied van folie niet stil. Zeker buiten Nederland en België, waar veruit de meeste kassen uit glas bestaan, is folie in de glastuinbouw nog steeds erg in trek. En niet alleen omdat het goedkoper is. “Anders dan glas heeft folie meer thermische eigenschappen, waardoor ten opzichte van glas energie bespaard kan worden. In Canada is daarom bijvoorbeeld meer dan de helft van de kassen van folie voorzien.”

De Sky Coat T-5 bestaat uit 5 lagen met ieder een eigen functie. Zo heeft het folie naast goede thermische eigenschappen en een hoge lichtdoorlatendheid met diffusiteit ook zelfreinigende eigenschappen en is het folie bestand tegen de invloed die gewasbeschermingsmiddelen op de binnenkant van het folie kunnen hebben. “Stof, algen en bacteriën werken niet op het folie in, waardoor de lichtopbrengst van het folie ook na tien jaar nog zo is alsof het een nieuw folie betreft. Eén à twee regenbuitjes per jaar zijn genoeg om het folie, zeker in Noord-Europa, schoon te spoelen.”

Teeltwensen vertaling in chemische samenstelling folie
Belangrijk is ook de goede UV-bestendigheid van het folie. “Het is belangrijk dat folie lang meegaat, want de kosten van vervanging zijn altijd hoger dan de kosten van het folie zelf.” Anders dan eerdere folies is Sky Coat T-5 beschikbaar in een breedte tot tien meter waardoor hij voor alle kassen geschikt is.

Zelf produceert Atoplan Products, voorheen bekend als Atomica, als kunststofverwerkend bedrijf ook folies en andere kunststofproducten voor onder meer tuinbouwdoeleinden. “Wij vertalen de wensen van de teler naar een folie met de juiste chemische samenstelling om die eigenschappen naar voren te laten komen. Vervolgens volgen er proeven op onze proeflocatie in Italië voordat vaak na zo’n vier à vijf jaar een folie klaar is voor een marktintroductie.”

Voor meer informatie:
Atoplan Products
www.atoplan.nl
info@atoplan.nl 

Willie Homma
willyhomma@gmail.com 
0653306274

Randy Leferink
randyverkoop@hotmail.com
0651920137