Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jack van Batenburg, Shakti Cocos:

“Alles onder de grond heeft effect op wat er boven de grond groeit”

Tholen – “Wereldwijd neemt de vraag naar kokos toe. Voor leveranciers is dit niet alleen een kans, maar ook een bedreiging. Zo ontstaat er ruimte voor leveranciers die het niet zo nauw nemen met de kwaliteitseisen en dat terwijl kwaliteit in kokos juist van enorm belang is.” Aan het woord is Jack van Batenburg van Shakti Cocos. Het bedrijf staat sinds vorig jaar op eigen benen en heeft kortgeleden het RHP-certificaat behaald. Jack van Batenburg blikt terug op een jaar dat niet alleen voor Shakti Cocos, maar voor de hele kokosindustrie enerverend was.

Jack van Batenburg en Peter Zethof tijdens IPM Essen 2019.

RHP-certificaat
Een jaar geleden kondigde Shakti Cocos aan niet langer meer onderdeel te zijn van MeeGaa Substrates. Nu, een jaar later, kijkt het bedrijf terug op het eerste jaar als onafhankelijke speler. Een belangrijk punt op de to-do-lijst was het behalen van het RHP-certificaat. Een kwaliteitsbepaling waar met name Nederlandse potgrondhandelaren om vragen. Het kostte de nodige inspanningen, vertelt Jack. “We hebben audits bij onze fabrieken in Sri Lanka en India gehad, diverse analyses aangeleverd, het herschrijven van handboeken… maar het resultaat mag er zijn. In december werd het certificaat toegekend, waardoor Shakti Cocos ook aan Nederlandse potgrondhandelaren kan leveren.”

Gepersonaliseerde substraatrecepten
Hoewel nu op eigen benen, is Shakti Cocos geen nieuw bedrijf. 25 jaar geleden was het al een van de eerste Nederlandse bedrijven dat kokos leverde. In de jaren die volgden kwamen er eigen fabrieken in India en Sri Lanka en breide men de kennis uit. Enkele jaren geleden vond het bedrijf een manier om de pH-waarde structureel te kunnen verlagen en patenteerde dit onder de naam Shakti Amla.

Jack: “PH heeft grote invloed op de wortelontwikkeling en de opnamecapaciteit van de wortels. Ieder gewas verlangt een andere waarde. Blauwe bes gedijt bijvoorbeeld het best bij een lage pH. Met Shakti Amla kunnen we een substraat maken dat fysisch en chemisch precies goed is voor het betreffende gewas.”

Blauwe bes

Aardbei

Hij vervolgt: “Aardbei staat bekend als min of meer pH-neutraal. Toch blijkt het gebruik van onze substraatmix weerbaardere planten op te leveren. Daarnaast kijken we niet alleen naar het gewas, maar ook naar het klimaat. De ene teler wil substraat dat meer water vasthoudt, bij de ander moet er meer ruimte zijn voor lucht. Zo passen we het recept steeds een beetje aan.”

Kwaliteitsverschillen
Shakti Cocos is het negende RHP-gecertificeerde bedrijf dat kokosproducten voor de professionele tuinbouw biedt. Certificering is niet vanzelfsprekend dus. “In de markt is er veel kwaliteitsverschil door de manier van produceren, hygiëne en chemische stabiliteit. Als een klant kokos afneemt die niet voldoet aan de eisen, zal hij dit merken in het gewas. Alles wat onder de grond gebeurt, heeft tenslotte effect op wat er boven de grond groeit. Een klant die slechte kokos aanschaft en teleurgesteld is door het resultaat zal niet zeggen ‘ik heb slechte kokos gekocht', maar eerder: 'kokos deugt niet, ik zoek een ander substraat.’ Het is voor ons daarom essentieel om informatie te geven en bewustwording te genereren over de kwaliteit van kokos.”

Het prijsverschil tussen kwalitatief goede en slechte kokos lijkt per ton best relevant, rekent Jack voor. “Maar als je het berekent per plant of bloem, moet je een heel stuk achter de komma kijken om het verschil te zien: betere kwaliteit is betere opbrengst. Bovendien geldt dat een plant weerbaar wordt door een gezond wortelmilieu. Een keer spuiten tegen valse meeldauw is per saldo duurder dan het prijsverschil in kwaliteit. “

Droogvloer

Heftig kokosjaar en toenemende vraag
“We hebben in India een aantal jaren van extreme droogte gehad. 2018 begon beter met voldoende regen. In de tweede helft van het jaar sloeg het weer om. De kokosindustrie werd in november op de proef gesteld door cycloon Gaya die over India raasde”, vertelt Jack. “De cycloon heeft bomen beschadigd, waardoor er een druk op de grondstoffen is ontstaan. Tegelijkertijd hebben we te maken met een groeiende vraag. De beschikbaarheid van andere organische grondstoffen, bijvoorbeeld veen, neemt in diverse landen af. en daardoor zien telers kokos als een goed alternatief.”  Kokos is een goed alternatief om te voldoen aan de toenemende vraag naar substraten, het heeft unieke eigenschappen die bijdragen aan een goede wortel- en plantontwikkeling.

Volgens Jack geldt de vraag niet alleen voor substraten, maar voor allerlei tuinbouwproducten. “Het bevolkingsaantal neemt toe en het aantal vakmensen neemt af. Er zijn minder mensen die voor meer mensen moeten produceren. De efficiëntie moet dus omhoog. Dit kan door moderne kassen, computergestuurd klimaat en een goed substraat voor een gezond wortelmilieu. Waar vraag is moet aanbod tegenover staan. Als kokosleveranciers moeten we daarom allemaal alle zeilen bij zetten om aan de vraag te voldoen.”

Voor meer informatie:
Shakti Cocos B.V.
Honderdland 251
2676 LV Maasdijk
Nederland