Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw Nederlands platform helpt Vietnamese tuinbouw te professionaliseren

"We zoeken lokale partners om een verbeterproject op te zetten op commerciële basis"

Het onlangs opgerichte Netherlands Vietnam Smart Horticulture Platform helpt de tuinbouwsector in Vietnam verder te professionaliseren. Leden binnen dit platform bundelen hun capaciteiten en vakkundigheden om vraaggestuurd samen kennis, expertise en investeringen te verstrekken en zodoende bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van de Vietnamese tuinbouw- en sierteeltsector.

Dat omvat de hele tuinbouwketen van zaadje tot en met de consument. Het gaat ook niet alleen om productie, post-harvest en afzet, maar ook om aspecten als juridisch kloppende contracten, landschappelijke ontwerpen en trainingen.

Initiatiefnemers en leden van het platform zijn Axia Vegetable Seeds, Onings Holland Flower bulbs, Wageningen Food and Biobased Research, Van der Valk Horti Systems, Kneppelhout & Korthals Advocaten, Kuiper Compagnons, de Nederlands Vietnamese Kamer van Koophandel, NL.IN.BUSINESS en Kenlog.

Het initiatief voor het platform kwam van de Vietnamese ambassade in Nederland, vertelt Henk van Eijk, directeur van adviesbureau Kenlog en tevens bestuurslid van de Nederlands/Vietnamese Kamer van Koophandel. “Nederland heeft in de hele tuinbouwketen zeer veel kennis en ervaring. Dat ziet Vietnam ook. De economie groeit daar met 8% per jaar en de aandacht voor gezonde en duurzame voedselproductie neemt toe.”

Als voorbeeld geeft Van Eijk een project van tomatenteelt in een plastic tunnel, die in Vietnam 18 kilo tomaten per meter per jaar oplevert. “Wij halen hier met gemak 80 kilo. Er is daar dus nog een wereld te winnen.”

Brughoofd
Kenlog gaat als een soort brughoofd in het platform fungeren. “We zijn zo’n zeven jaar actief in Vietnam. We hebben onder andere een trainingscentrum in Sa Déc opgezet, een producent van cashewnoten geadviseerd, een snijderij voor groenten in Hanoi helpen opzetten, kwaliteitsmanagementsystemen helpen implementeren en opdrachten om lelieteelt te professionaliseren en een tuinbouwproject van 500 hectare op te zetten. We hebben ook Vietnamese ministers en ambassadeurs in het Westland rondgeleid. Je hebt als Nederlandse bedrijven en instellingen een goede relatie met de Vietnamese ambassade en de overheden nodig om daar iets voor elkaar te krijgen. Het is prettig dat Vietnamezen vrij direct zijn en ze houden van doorpakken. Je moet er wel voor zorgen dat alles transparant gebeurt”, is de ervaring van Van Eijk.

Verbeteren bloemenketen
Het eerste project waar The Netherlands Vietnam Horticulture Platform zich op gaat richten, is het verbeteren van de bloemenketen en de groentenketen in Vietnam. De teelt vindt vooral plaats in Dalat, met meer dan 5.000 hectare foliekassen wel het Westland van Vietnam genoemd. De afzet van de bloemen vindt vooral plaats in de miljoenensteden Ho Chi Minh en Hanoi. “We willen de ketens verbeteren, van zaadje tot consument”, zegt Van Eijk. “Het gaat om uitgangsmateriaal, logistiek, productie, veilen, verpakkingen, vakopleidingen et cetera. We zoeken lokale partners om een verbetertraject op te zetten op commerciële basis. Uiteindelijk moeten we er van beide kanten beter van worden, ook financieel.”

Lelies
Onings Holland Flower bulbs is een gerenommeerde exporteur van bollen en knollen. Het familiebedrijf bestaat al ruim 65 jaar en heeft een grote naam opgebouwd in de export van leliebollen. Als deelnemer aan het nieuwe platform wil Onings de aanwezige potentie van de Vietnamese leliemarkt er meer uit zien te krijgen. “Op veel vlakken zijn verbeteringen mogelijk. We willen graag onze kennis op het gebied van onder meer productie en techniek daar vermarkten en verspreiden”, zegt area manager Paul Onings.

De lelieteelt is in Vietnam nog een vrij jonge markt waar op relatief eenvoudige wijze wordt geteeld en gehandeld in vergelijking met Nederland, stelt Onings. De teelt behelst 120 tot 150 miljoen stuks lelies per jaar, waarbij Onings in de top vijf zit als leverancier van leliebollen. “Het is ons er niet zozeer om te doen om harder te groeien, maar vooral om de kwaliteit van de lelies te verbeteren. Wij willen de beste zijn. Het land ligt centraal in de regio en heeft een goed klimaat voor de bloementeelt. Vietnam is een potentieel exportland voor bloemen, maar er zijn nog wat belemmeringen op exportgebied. Met name de exportvergunningtrajecten zijn nu nog wat lastig.”

Op 19 december jl. was een ondertekeningsceremonie op de Vietnamese ambassade in Den Haag. V.l.n.r.: dhr. Fokke Kracht (Van der Valk Horti Systems), mevr. Heike Axmann (Wageningen University & Research), dhr. Theo Tiegelaar (Kenlog), dhr. Fred Jansen (Kenlog), mevr. Ngo Thi Hoa (ambassadeur), dhr. Jeroen Haver (NL.IN.BUSINESS), dhr. Paul Onings (Onings Holland Flower Bulbs) en dhr. Nguyen Hai Tinh (economisch consulent)

Vervolg
Het platform komt eind februari weer bijeen om een bedrijfsplan met bijbehorende strategie vast te stellen. Het is de bedoeling dat er een geformaliseerd platform komt met Nederlandse en Vietnamese ondernemers en instellingen. Dit worden de denkers en bouwers van de samenwerking. Dit platform neemt de taak op zich om ketenbreed en vraaggestuurd de projecten te realiseren. Per project worden aparte consortia opgericht.

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: