Voorlopige resultaten Red Naomi! en Avalanche+ onder vernieuwde Philips GreenPower LED toplighting

Red Naomi! en Avalanche+ kunnen, zo blijkt één jaar na de introductie, goed over weg te kunnen met de Philips GreenPower LED toplighting, een nieuw lichtspectrum ontwikkeld door Signify. Dit blijkt uit de tussentijdse resultaten voortkomend uit het onderzoek dat plaatsvindt bij het Delphy Improvement Centre in Bleiswijk. Het nieuwe spectrum heeft vooral een positief effect op de bladkwaliteit, de bedoorning en knopgrootte.

“Wij zijn heel erg blij met de resultaten die we behalen met het nieuwe rozenspectrum”, vertelt Leontiene van Genuchten, plantspecialist bij Signify. “Waar we eerder zagen dat een gewas onvoldoende presteerde, is de kwaliteit deze winter goed gebleven. Hetzelfde resultaat zien we bij praktijkbedrijven waar we het nieuwe rozenspectrum uittesten.”

Red Naomi!
Het rozengewas Red Naomi! heeft een lastige, warme zomer doorgemaakt. Bovendien is een deel in april gerooid en vervangen door Avalanche+, waardoor proefnemers weer balans moesten brengen in de gewassen in een afdeling waar een jong en een ouder gewas naast elkaar staan. “Het aantal takken per vierkante meter was afgelopen zomer erg hoog, maar de takkwaliteit was onvoldoende,” vertelt onderzoeker Arie de Gelder van Wageningen University & Research.  “Het nieuwe spectrum werkt goed uit op de bladkwaliteit, de bedoorning en knopgrootte”, meldt hij. Ook telers die regelmatig deze proef bezoeken zijn tevreden over de stand van het gewas.

Avalanche+
Het jonge gewas Avalanche+ staat er goed bij. De onderzoekers zien een gezond en groeizaam gewas met dikke takken. Het blad oogt wat donker. “We moeten voor beide rassen een gemiddeld klimaat aanhouden. Eigenlijk zouden we Avalanche+ wat warmer kunnen telen, maar dat gaat ten koste van Red Naomi!”, zegt De Gelder. “We zien dat Avalanche+ goed reageert op het nieuwe lichtspectrum en dat is positief.” Tijdens de BCO op 1 februari, kunnen telers zelf een kijkje nemen in het IC in Bleiswijk.

Rozenspectrum
De jongste generatie Philips GreenPower LED Toplighting is uitgerust met het nieuwste lichtrecept special ontwikkeld voor het rozengewas. Aan dit spectrum is een kleine hoeveelheid wit licht toegevoegd, zodat medewerkers in de kas het gewas beter kunnen beoordelen als zij oogsten of scouten. De nieuwe module heeft een afgifte van 500 tot 600 µmol/m2/s per stuk bij een zeer hoge efficiency tot 3.0 µmol/J. 

Voor meer informatie:
Signify

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven