Fotoreportage: IPM Essen 2019

Tholen - Er zijn weer enkele records gesneuveld in Essen. Zowel het aandeel buitenlandse bezoekers (40% niet-Duitsers) als het pallet standhouders (afkomstig uit 46 verschillende landen) was nog nooit zo divers als dit jaar. Wel bleef het bezoekersaantal met ongeveer 1000 man minder iets achter op vorig jaar en ook waren er met 1.546 standhouders op de kop af 18 minder. Daarnaast viel op dat het uitroepen van België tot partnerland resulteerde in een grote Belgische aanloop. Volgens de organisatie kwam negen procent van de bezoekers uit België.

Vincent Verbaeys, Elien Pieters en Rene den Hoed van Gediflora met hun International Grower of the Year Award; de dames van Van Vliet Containers, Ilse Klaassen en Suzanne Fijen; Kirsten Verlinden, Siebe Vandecasteele en Bavo Matthijs van Microflor; en Aardam Tropical Seeds, uiteraard vertegenwoordigd door Anton Spruit, Stef den Brave en rechts Annette en Arthur Spruit.

Klik hier voor onze fotoreportage 'Sierteelt

Klik hier voor onze fotoreportage 'Techniek 

Om het even welke bezoeker zal niet ontgaan zijn dat duurzame alternatieven voor plastic potten, verpakkingsmaterialen en andere toegevoegde waarde in alle paden geadverteerd werden. Kwekers, veredelaars en andere toeleveranciers laten zich erop voorstaan de productie te verduurzamen, er certificaten voor in huis te hebben gehaald, de klant klimaat verantwoorde alternatieven te bieden of op andere wijze hun sympathie voor de bijen en de vissen en de dampkring voor het voetlicht te brengen.

Daarnaast is duidelijk dat het de plantenhandel voor de wind gaat. Er wordt volop geïnvesteerd in nieuwe variëteiten en over vrijwel de gehele linie wordt de productie opgeschroefd. Men is de relatief magere jaren nog niet vergeten en ziet tegelijkertijd niet meer hoe deze stijgende lijn ooit nog af kan vlakken. 'Niemand kan nog maar een pakje boter verkopen als daar niet ook een groene plant naast staat of bijgeleverd wordt', zo hebben we het meermaals horen samenvatten. Het Brexit-verhaal is weliswaar een puntje van zorg, maar de apocalyps die de dames en heren daarboven eruit afleiden, lijkt men op vloer met een korreltje zout te nemen.

Met het oog op de internationale tuinbouw is onder de technische toeleveranciers - de kassenbouwers en toeleveranciers van allerhande kasbenodigdheden - cannabis het gesprek van de dag. De cannabisteelt is in de VS en Canada gelegaliseerd, tal van telers maken de switch en ook die toeleveranciers zien kansen. Zo is hygiëne met het dalen van de gewasbeschermingsopties zowel in de groenten- als de sierteeltketen een belangrijk aandachtspunt, en vinden bijvoorbeeld ook installaties om fust mee te wassen ook in de cannabisteelt gretig aftrek.

Klik hier voor onze fotoreportage 'Sierteelt

Klik hier voor onze fotoreportage 'Techniek


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven