Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Toepassing o.a. in vermeerderingsteelt aardbeien

Ctgb akkoord met herregistratie grondontsmettingsmiddel Nemasol

In de collegevergadering van 23 januari 2019 stemde het Ctgb in met de herregistratie van het middel Nemasol op basis van metam-natrium. Het college volgt hiermee de Europese beoordeling van Nemasol door lidstaat België. Het middel wordt toegelaten voor pootaardappel, bloembollen en -knollen, boomkwekerijgewassen en vaste planten en de vermeerderingsteelt van aardbeien. Het wordt gebruikt tegen nematoden (‘aaltjes’) en bodemschimmels.

Bescherming omwonenden
Het gaat om de herregistratie van een reeds in Nederland toegelaten middel. Bij de eerdere toelating was mogelijk gevaar voor omwonenden een discussiepunt, daarom is in 2014 afdekken van het perceel voorgeschreven. Dit voorschrift ter bescherming van omwonenden en om vergiftiging van vogels en zoogdieren te voorkomen, is nu uitgebreid naar 42 dagen. Toepassing van het middel moet net als in het verleden vooraf worden gemeld bij de NVWA, dat draagt bij aan een goede naleving van de voorschriften.

Geen uitspoeling
Als aanvulling op de Belgische beoordeling besteedde het Ctgb extra aandacht aan mogelijke uitspoeling naar het grondwater. De uitspoeling van een gasvormig middel is niet aan de hand van een model te beoordelen. In de bodem ontstaat uit het middel de biologisch actieve stof MITC.

Uit monitoringgegevens blijkt dat bij het hogere gebruik in het verleden geen aanwijsbare hoeveelheden MITC in het grondwater werden aangetroffen. Daaruit volgt de conclusie dat er geen risico is voor uitspoeling. Als extra controle is geëist dat deze conclusie na 3,5 jaar wordt bevestigd door nieuwe monitoringgegevens.

Zeer beperkt gebruik
Het college woog bij het besluit mee dat Nemasol in de praktijk zeer beperkt gebruikt zal worden. Het middel wordt alleen toegepast bij de vermeerdering van gewassen waarvoor hoge plantgezondheidseisen gelden en waarvoor geen alternatieven beschikbaar zijn. Gebruik kent relatief hoge toepassingskosten. Voor circa 97,5% van het gebruik heeft de sector sinds 2014 dan ook al alternatieve toepassingen gevonden.

Bron: Ctgb

Publicatiedatum: