Jacco Vermeer, Kwekerij Leekade:

"Mijn jongensdroom is uitgekomen"

Tholen - Op 1 januari 2019 werd de jongensdroom van de 24-jarige Jacco Vermeer werkelijkheid. Hij trad toe tot het familiebedrijf en zal daarmee op termijn zijn vader opvolgen. “Van jongs af aan riep ik al dat ik het wilde doen, maar dan weet je natuurlijk nog niet precies wat er allemaal bij komt kijken”, vertelt Jacco.

Derde generatie
Bij Kwekerij Leekade worden er al 40 jaar mini cymbidiums geteeld. “Mijn opa, die uit de groententeelt kwam, is ermee begonnen. Een tijdlang heeft hij samen met mijn vader getuind.” En nu is het dus de beurt aan Jacco. “Mijn ouders hebben altijd gezegd: ‘als je het wil, moet je er nog eens goed over nadenken en als je het dan nog steeds wil, ben je welkom. Maar als je niet wil, is het ook prima.’ Ieder bedrijf en ieder persoon is anders. Je moet het vooral echt willen. Voor zo’n stap moet je volgens Jacco geen druk voelen om het je ouders naar de zin te maken.

5 jaar ergens anders aan de slag
Na de havo volgde Jacco de opleiding Tuinbouw en Agribusiness bij Inholland Delft. Hij koos er de kant van de teelt, hoewel hij de handel ook interessant vindt. “We hebben de afspraak gemaakt dat ik na afronding van mijn opleiding vijf jaar ergens anders aan de slag zou gaan, voordat ik eventueel terug zou keren naar het bedrijf. Uiteindelijk werd dat vier jaar. Mijn vader kreeg het steeds drukker met onze webshop en de bestellingen werden ook steeds meer precisiewerk. Zo kwam er eerder ruimte voor mij om te starten.”

Deel van het team
Omdat het allemaal wat sneller is gegaan dan verwacht, is er nog geen concreet plan, vertelt Jacco. “Voorlopig is het vooral erg druk en help ik mee tot de laatste bloemen in april/mei de kas uit gaan. Daarna is er tijd om plannen op te stellen voor de langere termijn. Waarschijnlijk blijft mijn vader de handelscontacten doen, terwijl ik me meer op de teelt ga richten. Ik zal voorlopig gewoon deel van het team zijn.”

Novemberpiek
Hoewel het een drukte van belang is bij de kwekerij, is de grootste piek op 1 en 2 november. “Tijdens Allerzielen en Allerheiligen leggen mensen vooral in Zuid-Europa traditiegetrouw bloemen op het graf van geliefden. Er zijn mensen die specifiek om de cymbidium vragen. Van al onze productie blijft geen tak in Nederland. Naast Zuid-Europa worden veel bloemen naar Amerika geëxporteerd”, besluit Jacco.

Voor meer informatie:
Kwekerij Leekade
Lelieweg 1, Bleiswijk
010 524 0711
info@leekade.nl
www.leekade.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven