"LED in rozen: het moet beter"

Na de eerste teelt van roos Red Naomi! onder LED-belichting en koeling in 2016 is in de zomer van 2017 op vergelijkbare wijze geteeld met goede resultaten. Eind oktober 2017 zijn in één tralie LEDs met een aangepast spectrum opgehangen. Het kwaliteitsprobleem trad onder het rood/blauwe spectrum opnieuw op, wel in minder sterke mate. Maatregelen zoals een gelijke inbreng van warmte via de OPAC’s en de buizen had een gunstig effect op de temperatuur verdeling in het gewas en daarmee op de ontwikkeling van de takken.

Ook de gewashandelingen zoals knipstrategie, onderdoor of bovendoor knippen en inbuigen hebben bijgedragen aan een betere kwaliteit. Het aangepaste spectrum gaf iets grotere knoppen, grotere bladeren en minder bedoorning. Dat het “syndroom” duidelijk minder aanwezig was onder het aangepaste spectrum is door metingen van takeigenschappen als knopgrootte, bladgrootte en bedoorning bevestigd. Om voldoende dynamiek in luchtvochtigheid binnen een etmaal te bereiken, kon het lichthinder scherm niet volledig gesloten worden.

De energiedoelstelling van 25% besparing is gerealiseerd als  vergeleken wordt met een situatie waarbij de SON-T gedurende een gelijk aantal uren zou worden gebruikt als de LED. Alle warmte die voor de teelt nodig is, ook bij gebruik van LED belichting, kan in de zomer middels koeling van de kas worden verzameld en opgeslagen in een aquifer. De houdbaarheid van de onder LED geteelde rozen was vergelijkbaar met die van een praktijkbedrijf.

Het project is uitgevoerd door Wageningen University & Research en Delphy in het kader van Kas als Energiebron.

Hier vind je het hele rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven