Tulpenkweker Carlo van Schagen:

"De komende 15 jaar wil ik duurzaam telen"

Carlo van Schagen (50) runt een tulpenbollenbedrijf in Egmond-Binnen met de poëtische naam Garden of Egmond. Daarnaast exporteert hij zijn bollen naar een bedrijf in de Portugese Algarve. Daar bloeien ze net wat eerder dan in Nederland. “Wat wil ik de komende vijftien jaar nog? Duurzaam telen.”

Carlo komt uit een geslacht van bloemenkwekers. Met een brede lach laat hij zijn bedrijf zien eind november. Het is nu eindelijk rustig na een periode van hollen en stilstaan geeft hij aan. Binnenkort stapt hij in het vliegtuig naar de Algarve om met zijn vrouw naar het bedrijf in de Algarve te checken hoe de tulpen erbij staan. 

Bedrijf anders inrichten
Carlo zit al dertig jaar in het vak van bollenkweker. Dat gaf hem te denken over hoe hij de komende jaren zijn bedrijf wilde runnen. Duurzaamheid kwam om de hoek kijken omdat de eisen vanuit de markt strenger worden. Daarnaast vindt Carlo het belangrijk om te denken hoe hij zijn bedrijf anders kan inrichten op veranderende eisen. "Wat wil ik de komende vijftien jaar nog? Duurzaam telen in ieder geval!"

Elkaar scherp houden
Carlo richtte in 2012 samen met een aantal andere tulpenkwekers de studieclub 'Natuurlijk telen' op om samen met duurzaamheid bezig te zijn. Hieruit is een coöperatie van kwekers opgericht met de naam NHG Holland. "We proberen elkaar scherp te houden en bij te praten op de veranderende eisen qua duurzaam telen. In het begin waren sommigen nog wat sceptisch maar al snel dringt het door dat we om moeten schakelen. En daar moet je op tijd mee starten want je kan niet in een keer omschakelen met je bedrijf. Daar heb je jaren de tijd voor nodig. Dat vraagt de markt echt van ons. Uit onze certificaten moet blijken dat wij duurzaam kunnen telen. Dat wordt alleen maar belangrijker en dat vragen de landen waar wij aan exporteren ook van ons."

Vooruitkijken en regie blijven houden
"Je moet heel allround zijn om bij te blijven als kweker tegenwoordig. Telen alleen is niet voldoende, je moet ook alle wet- en regelgeving volgen. Ik doe ook een stukje veredeling op het bedrijf. Vooruitkijken en de regie blijven houden is echt belangrijk. En taken afstoten waar je niet goed in bent. Zo doet mijn vrouw de boekhouding." Carlo heeft drie kinderen waarvan twee zonen. Hij weet niet of ze in het bedrijf willen stappen, maar vindt vooral dat ze hun eigen keuzes hierin moeten maken.

Groot geworden door veelzijdigheid
Wat maakt hem trots? "Dat wij een product telen dat bloeit en er ook nog eens prachtig uitziet. Het wordt gebruikt in allerlei evenementen, zoals trouwerijen maar ook bijvoorbeeld op de Miljonairsfair staan onze tulpen. En in de boeketten van Bloomon komen ze voor. Dat is toch gaaf. Wij  zijn groot geworden door veelzijdigheid."

Bron: Royal FloraHolland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven