Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bollensector voorziet in eigen leermiddelen

De bloembollensector heeft flink geïnvesteerd in eigen lesmateriaal. Het gaat om maar liefst veertien boeken, aangevuld met digitale lesmodules. Dit jaar verschijnen de laatste twee titels, waarmee het project Studiebol wordt afgerond.

Een zorgvuldige overdracht van vakkennis is essentieel voor de toekomst van een sector. Het vastleggen en up-to-date houden van die kennis is echter niet vanzelfsprekend. Zeker niet voor een relatief kleine branche die voor commerciële uitgeefpartijen nauwelijks interessant is. De bloembollensector heeft daarom het heft in eigen hand genomen en is met de overkoepelende aanpak een voorbeeld voor andere sectoren.

Vanuit Stichting Bollenacademie is in 2016 het driejarige project Studiebol gestart. Met financiering van Colland Arbeidsmarkt zijn voor het basisonderwijs filmpjes gemaakt en wordt een lespakket ontwikkeld voor leerlingen in groep 7 en 8. Daarnaast is de sector een actuele boekenreeks en een aantal zeer praktische digitale cursussen rijker, bestemd voor studenten én werkenden. De meeste werknemers in de bloembollensector betreft immers zogenaamde zij-instromers.

Behoefte aan vernieuwing
De vernieuwing van het kennisaanbod was hard nodig. De teelthandleiding narcis is daarvan het meest sprekende voorbeeld. In 1908 verscheen de laatste serieuze Nederlandse uitgave over de narcissenteelt. Voor een relatief nieuw en snel groeiend gewas als Zantedeschia bestond überhaupt nog geen teeltbeschrijving. Inmiddels zijn er twaalf boeken verschenen en nog twee in de maak.

Naast handleidingen voor de teelt en broeierij van verschillende bolgewassen zijn er themaboeken ontwikkeld over onderwerpen die voor de hele bloembollenketen van belang zijn. Meest in het oog springend is het boek ‘Ziekten en plagen bij bloembollen’, een ruim 600 pagina’s tellend naslagwerk met meer dan 500 foto’s. In dit boek is 140 jaar wetenschappelijk onderzoek naar ziekten en plagen in bloembollen gebundeld. Alle boeken zijn te vinden op www.bollenacademie.nl (boeken).

Digitaal lesmateriaal
De Bollenacademie heeft bovendien stevig ingezet op de ontwikkeling van digitaal lesmateriaal. De verschillende online cursussen maken de kennis toegankelijk, dynamisch en eenvoudig te actualiseren. De digitale cursussen zijn gratis te volgen op www.bollenacademie.nl (cursussen). Inmiddels zijn er al meer dan 250 unieke gebruikers die cursussen volgen of gevolgd hebben.

Over Stichting Bollenacademie
Elke partij die verbonden is met onderwijs en bloembollen is vertegenwoordigd in Stichting Bollenacademie. Het doel van de stichting is tweeledig: de instroom in het bloembollenonderwijs en de deelname aan scholing vergroten en de kwaliteit van het kennisaanbod waarborgen. Partners zijn de KAVB, Anthos, Wellantcollege, Clusius College en Wageningen University & Research. In de Raad van Advies zitten de groene hogescholen en AOC’s, de vakbonden, Delphy en LTO Nederland.

bron: KAVB

Publicatiedatum: