Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Update teeltproef De Perfecte Chrysant onder LED

Teelt 8 (plantweek 33) van De Perfecte Chrysant werd door de BCO als redelijk goed beoordeeld, al bleef het takgewicht wel 5 - 8% achter bij de twee referentiebedrijven. Deze achterstand ligt niet in de lijn van de vorige teelten. Met de intensievere belichting zou juist een zwaardere tak worden verwacht. Mogelijke oorzaken zijn de 2,5% hogere plantdichtheid en het stomen bij de referentiebedrijven. Wel in de lijn van de vorige teelten lag het relatief hogere stengelgewicht ten opzichte van het bladgewicht. Ook hier is nog geen eenduidige verklaring voor gevonden. Gedacht wordt aan de luchtbeweging van de ventilatoren, het diffuse glas of de lagere nachttemperatuur.

De tussenmetingen van teelt 9 (plantweek 44) laten zien dat het groeiverloop vergelijkbaar is met die van teelten 4 en 5 (plantweken 40 en 51 van 2017). Het klimaat en de watergift is gericht geweest op het hoofdras Baltica. Daarvan is de bladkwaliteit ondanks het geringe gebruik van de onderbuis goed gebleven. Bij sommige andere rassen is wel bruin blad, zelfs tot aan het gaas, aangetroffen. Voor deze rassen moet een andere plantdichtheid, lange dag periode, remstofbespuiting en klimaat- of watergiftregime worden gehanteerd.

Warmteoogst
Halverwege teelt 9 is gedurende 12 dagen getest of in de winterperiode overdag voldoende warmte kan worden geoogst om daarmee de kas ’s nachts met een warmtepomp te verwarmen. Dan zou zonder aquifer fossielvrij kunnen worden geteeld. Voor de warmteoogst zijn de OPAC’s als koelers ingezet, waar de vochtige kaslucht op kon condenseren. De bovenverwarming is gebruikt om de uitgeblazen lucht weer te verwarmen. Rekenend met de warmte uit elektriciteit van de warmtepomp blijkt overdag net voldoende warmte te kunnen worden geoogst om ook tijdens koude dagen de kas op temperatuur te houden. Een nadeel van deze manier van werken is dat de warmtevraag tijdens koude dagen toeneemt en dat daarmee een zwaardere warmtepomp nodig zal zijn om de onttrokken warmte weer in de kas te kunnen brengen. Omdat deze manier van ontvochtigen nog niet met de klimaatcomputer op RV kon worden geregeld, is wel meer ontvochtigd dan nodig en werd gedurende deze dagen een lage RV (82% dag en nacht) gerealiseerd. Hierin is dus nog verbetering mogelijk.

De inzet van warmte, CO2 en elektriciteit (voor belichting) gedurende een heel jaar (teelt 4-8) was respectievelijk 11,5 m3/m2, 27 kg/m2, en 140 kWh/m2. Gerekend met teelt 5-9 ligt het gebruik van warmte en CO2 iets lager en van elektriciteit hoger, omdat we meer belichtingsuren hebben gemaakt.

Vervolg met LED
In het vervolg van het onderzoek naar een fossielvrij geteelde Perfecte Chrysant met als hoofdras Baltica wordt ingezet op volledige LED-belichting. Wel met een hogere lichtintensiteit van 200 μmol.m⁻².s⁻¹. De plantdichtheid wordt aangepast om jaarrond een constant takgewicht te produceren. Voor de vochtregeling zal gewerkt gaan worden met een systeem van actieve ontvochtiging, waarbij de lucht - waar het vocht door condensatie aan onttrokken is - weer wordt opgewarmd voordat deze de kas weer ingebracht wordt. Verder zullen meer gedetailleerde metingen worden gedaan aan groei en kwaliteit en dat in vergelijking met een praktijkbedrijf. 

Het onderzoek naar een Perfecte Chrysant is gefinancierd door Kas als Energiebron en verder gesteund door chrysanten telers en vermeerderaars, Koppert, Horticoop, Signify, Het onderzoek wordt uitgevoerd bij Delphy Improvement Centre onder de projectleiding van Wageningen UR Glastuinbouw. Teeltadvies wordt gegeven voor de consultants van Delphy.

bron: Kas als Energiebron

Publicatiedatum: