'WolkyTolky' bewijst meerwaarde

VIAS Data Innovation Award voor Boomkwekerij Fleuren

Yannick Smedts van Boomkwekerij Fleuren in Baarlo is de winnaar van de VIAS Data Innovation Award 2018. Smedts kreeg de prijs onlangs uitgereikt voor zijn inspanningen op het gebied van precisielandbouw, waaronder de ontwikkeling van de WolkyTolky. Dit meetstation geeft realtime inzicht in het weer en andere kritische teeltfactoren, waardoor agrariërs hun teelt sneller en gerichter kunnen bijsturen en zo hun opbrengsten kunnen optimaliseren. Steeds meer ondernemers gaan aan de slag met de WolkyTolky en ervaren de toegevoegde waarde.

De VIAS Data Innovation Award wordt ieder jaar uitgereikt aan bedrijven, initiatieven of personen die bijdragen aan data driven innovatie en de verbinding tussen ICT en de agrifood sector stimuleren. Uit tien genomineerden koos de ICT Vereniging voor Landbouw, Voeding en Groene Ruimte Yannick Smedts als winnaar over 2018. De jury noemde Smedts ‘een enthousiaste motor van innovatie, die altijd oog heeft voor de levensvatbaarheid, de toepasbaarheid en de praktijkkansen van een noviteit.’ Daarnaast is Smedts volgens de juryleden een voorbeeld voor de agrarische sector. ‘Door vroegtijdig in te zetten op nieuwe technologieën - zelfs op momenten dat anderen binnen de sector daar nog terughoudend in zijn - zorgt hij ervoor dat leerervaring kan worden opgedaan’, zo is te lezen in het juryrapport.

Ontwikkeld vanuit praktijk
Smedts richt zich binnen Boomkwekerij Fleuren op diverse facetten van precisielandbouw en op de inzet van datagedreven technologie. Zo deed hij ervaring op met het toepassen van drones en een bodemscanner en stond hij mede aan de wieg van de WolkyTolky. Dit multifunctionele meetstation voor de agrarische sector meet het weer en andere kritische teeltfactoren.

“De WolkyTolky is echt ontwikkeld vanuit de praktijk”, vertelt Smedts. “Het idee ontstond enkele jaren geleden, toen ik een hele ochtend op pad was om de regenmeters op onze percelen te checken. Om tijd te besparen, wilden we investeren in weerstations. Maar daarvoor heb je vrijwel altijd elektriciteit nodig; iets wat op de meeste percelen niet voorhanden is. Wij hebben daarop - samen met een weerman, een software-architect en een engineersbureau - een weerstation ontwikkeld met een geïntegreerd zonnepaneel en een accu. Het station, dat is voorzien van een GPS-locatie, maakt via een mobiel netwerk verbinding met een datacentrum, waar alle gegevens worden opgeslagen. De gebruiker kan de weergegevens vervolgens inzien via de WolkyTolky-app op zijn smartphone. Deze app verwerkt de gegevens ook in overzichtelijke grafieken, daarnaast kunnen gebruikers historische data inzien.”

De WolkyTolky is vandaag de dag echter veel meer dan alleen een weerstation: ondernemers kunnen elke gewenste sensor hierop aansluiten. “Denk bijvoorbeeld aan sensoren die de EC-waarden van de grond, het bodemvocht, de barometrische druk, de relatieve luchtvochtigheid, de zonnekracht en de Uv-straling meten. Als vruchtboomkwekerij willen we hier volgend jaar ook een dendrometer op aansluiten, die inzicht geeft in de dikteverandering van de boom. Daarnaast is het mogelijk om de WolkyTolky te koppelen aan externe systemen, zoals het RIMpro-schurftmodel voor de fruitteelt.”

Perfecte tool voor risicobeperking
Inmiddels heeft het meetstation haar meerwaarde in de praktijk bewezen: er draaien al enkele tientallen WolkyTolky’s in onder meer de fruitteelt, de bollenteelt, de akkerbouw en de laanboomteelt. “Maar in principe is de WolkyTolky interessant voor alle buitenteelten. Het meetstation houdt ondernemers realtime en 24/7 op de hoogte van de ontwikkelingen op hun percelen en helpt hen de kritische teeltfactoren beter onder controle te houden. Het is ook mogelijk om in de app bepaalde grenswaarden in te stellen, bijvoorbeeld voor de bodemtemperatuur. Wordt een ingestelde waarde bereikt of overschreden, dan krijgt de gebruiker een melding. Dit helpt telers om tijdig actie te ondernemen - bijvoorbeeld wanneer het te droog wordt - en zo schade te voorkomen. Kortom: de WolkyTolky is de ideale tool om risico’s te beperken en opbrengsten te optimaliseren.”

Oogst gered
Vollegrondsgroententeler Wim van den Eertwegh uit Kessel bevestigt dit. Hij zet de WolkyTolky onder meer in om de kerntemperatuur van zijn kroppen Chinese kool te monitoren. “Als de temperatuur te hard stijgt, geeft de WolkyTolky een alarm. Hierdoor kunnen we tijdig actie ondernemen en gaan beregenen, om op deze manier verbranding van binnenuit te voorkomen. Een groot voordeel; de WolkyTolky heeft onze oogst al diverse malen gered.”


Voor meer informatie:
Boomkwekerij Fleuren - Yannick Smedts
Veldstraat 56A
5991 AE Baarlo
T: +31 (0)77 - 4772100
F: +31 (0)77 - 4771312
M: +31 (0)6 - 38752419
E: planning@fleuren.net
www.fleuren.net 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven