Strategisch plan WUR gericht op wereldwijde vraagstukken

Extra aandacht hergebruik grondstoffen, plantaardige eiwitten en 'digitale tweelingen'

In het nieuwe strategisch plan voor 2019-2022 van Wageningen University & Research vier belangrijke transities die nodig zijn: circulaire agri-food systemen, consumptie van eiwitten uit diverse bronnen, circulaire biobased economie, disruptieve technologie & digitale connectiviteit. Om die transities te maken, roept WUR op tot uitbreiding en intensivering van de mondiale samenwerking. 

De complexiteit van dit soort vraagstukken maakt dat WUR komende jaren extra wil gaan investeren in drie thema’s: verbonden circulariteit, eiwittransitie en digitale tweelingen. 

 • WUR gaat de synergie en wisselwerking tussen afzonderlijke circulaire systemen onderzoeken om verbonden circulaire systemen te ontwerpen die de grenzen tussen segmenten en aggregatieniveaus overschrijden. Het doel is optimaal gebruik en valorisatie van hernieuwbare grondstoffen (biomassa) te waarborgen. 
 • De groeiende vraag naar dierlijke eiwitten gaat
  de draagkracht van de aarde te boven. Daarom moeten er
  overgestapt worden op een meer duurzame productie en consumptie van eiwitten. Plantaardige eiwitten en nieuwe eiwitbronnen, zoals insecten en zeewier, vormen duurzame en economisch aantrekkelijke alternatieven voor vlees. Dit investeringsthema bestudeert hoe deze eiwittransitie in gang kan worden gezet en kijkt naar de haalbaarheid en de gevolgen voor leefomgeving, maatschappij en gezondheid.
 • De mensheid creëert steeds meer digitale weergaven van echte
  objecten. Hiermee ontstaan 'digitale tweelingen' van levende
  objecten, zoals cellen, planten, dieren, mensen en ecosystemen, en van levenloze objecten, zoals voedsel- en toeleveringsketens. Digitale tweelingen worden geconstrueerd met behulp van sensoren en nieuwe detectiesystemen, in combinatie met een hogere mate van dataconnectiviteit, onderling verbonden computersystemen en kunstmatige intelligentie. Ze kunnen niet alleen worden gebruikt om de realiteit te begrijpen, beschrijven en analyseren, maar ook om de toekomst van de betreffende objecten te voorspellen. Deze technologische verkenning dient vergezeld te gaan met een begrip van ethische en maatschappelijke grenzen van potentiële toepassingen.

“Meer dan ooit zullen we kennis van verschillende vakgebieden nodig hebben”, zegt bestuursvoorzitter Louise Fresco. “Overal in de wereld zie je interessante oplossingen ontstaan wanneer bijvoorbeeld voedingswetenschappers, voedseltechnologen, eiwitspecialisten en economen de handen ineen slaan. Ook de samenwerking tussen IT en landbouw leidt tot boeiende innovaties. We kunnen nog zoveel meer wanneer we die kennis bij elkaar kunnen brengen. Daar zullen we ons de komende jaren op gaan richten.”

Lees hier het plan met als titel 'Finding answers together'.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven