Foto's : Anthura wint Tuinbouw Ondernemersprijs 2019

Tholen - Anthura heeft de Tuinbouw Ondernemersprijs gewonnen. In alweer de 33ste editie liet de veredelaar van orchideeën en anthurium Dekker Chrysanten, Opti-flor en Wim Peters Kwekerijen achter zich.

Klik hier voor onze fotoreportage

Het in ontvangst nemen van de prijs is de kroon op een veelbewogen jaar. In aanwezig van koning Willem-Alexander werd de 80ste verjaardag groots gevierd en op verschillende vlakken – internationalisering, verduurzaming, betrokkenheid bij verschillende niet-commerciële activiteiten - speelt men zich geregeld in de kijker. Wat de jury betreft gaven ‘de indrukwekkende ontwikkelingen die het bedrijf doormaakt, de duurzame agenda en een goed werkgeverschap’ dan ook de doorslag.

Met het oog op de voortdurende aandacht voor verduurzaming en klimaatverandering kwam de organisatie op het prachtidee verduurzaming en klimaatverandering tot thema van de bijeenkomst uit te roepen. Ook zou daarmee nader worden ingegaan op de visie ‘Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden’, die de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten onlangs presenteerde. Hoewel men haar er graag bij had gehad, stak een bezoekje van de Japanse minister-president Abe daar een stokje voor.

Volgens traditie kreeg de volle zaal – men kwam in de Keukenhof stoelen tekort – cijfers aangaande bedrijfsinkomsten en –prestaties voorgeschoteld. Deze zijn in grote lijnen bekend (eind vorig jaar lieten Agrimatie het en CBS er al hun licht over schijnen), maar zijn nu allicht iets specifieker dankzij de input van de verschillende veilingen en een aantal anders instanties binnen de tuinbouw. Belangrijkste conclusie is dat het gemiddelde inkomen flink daalde t.o.v. voorgaande drie jaren, maar nog altijd hoog is in vergelijking met het dozijn jaren daarvoor.

Het thema duurzaamheid werd vanuit drie hoeken belicht: door aspergeteler Peter Visser uit Limburg, die een subsector vertegenwoordigde die het met de warme en droge zomer misschien wel het zwaarst te verduren gehad heeft; door tomatenteler Wim Peters, die in 2016 zijn kas in 2 minuten verwoest zag worden door de befaamde 'supercell' (en zijn bedrijf weer van de grond af opbouwde); en door weerman Peter Kuipers Munnike die, het zal u niet verbazen, weet dat het klimaat warmer en de weersextremen heftiger worden.

Klik hier voor onze fotoreportage


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven