Azerbeidzjan: Eerste rozen geplant in nieuwe kas AZ Rose

AZ Rose, een rozenolie producent in Azerbeidzjan, heeft zijn eerste rozen geplant in de zojuist opgeleverde nieuwe kas in Gabala, Azerbeidzjan. Het complex beslaat 6,3 hectare.

De Nederlander  Robert Leon Pol is senior teler bij dit project. Links van hem staat Evert Gelderman, de opzichter.

Bestand tegen aardbevingen
“In 2017 zijn we begonnen met de bouw van dit grote project. De eerste fase van hun Agro Complex is nu afgerond", vertelt Rob Alleblas, technisch verkoopadviseur bij bouwer Bosman Van Zaal. Eerst is er een stevige fundering gebouwd, vervolgens is de stalen constructie geplaatst. "De eerste fase bestaat uit een kas van 29.520 m2 die bestand is tegen aardbevingen en een serviceruimte van 3110 m2, die we geïsoleerd hebben met sandwichpanelen."

Technische feiten
Hij geeft een opsomming van enkele technische feiten: "De kas bevat een energiebesparend scherm, een gevelscherm, goten, een mistsysteem, een wateropvang en silo's, een buffertank, druppelirrigatie op 10 goten per 8 meter, verwarming voor de buisrails, een desinfectie- en recirculatiesysteem en een CO2-installatie. De condensator werkt op twee manieren: één koelt CO2 en de ander verzamelt extra warmte uit de rookgassen. Het bronwater wordt gezuiverd door middel van omgekeerde osmose. Daarnaast wordt de teelt nauwlettend gemonitord door de iSii Hoogendoorn computer.”

Verlichting en verwarming
“Het gewas wordt verlicht met 149 micromol/ m2 / sec. Het verlichtingssysteem genereert licht en warmte, zodat de temperatuur van de verwarmingsbuizen afneemt zodra de verlichting aan gaat. Om koude gevels en zijmuren te voorkomen, heeft Bosman Van Zaal aparte verwarmingssystemen geïnstalleerd met een afzonderlijke bediening en meting.

Export
AZ Rose produceert ook rozen in de buitenlucht, maar in de kas telen ze enkele zeer speciale variëteiten. Het grootste gedeelte van de rozenolie wordt geëxporteerd naar Rusland en Georgië. "Onze locatie is dan ook perfect, aangezien dit de buurlanden van Azerbeidzjan zijn. Ik denk dan ook dat de rozenproductie veel potentie heeft in Azerbeidzjan", zegt Rob.

Voor meer informatie:
Bosman van Zaal
+31 297 344 344
sales@bosmanvanzaal.com
www.bosmanvanzaal.com

 

AZ Rose
nijat.mirzoyev@azrose.az 
www.azrose.az 


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven