"Planten houden er niet van om aangeraakt te worden"

Onderzoek geleid door de universiteit van La Trobe heeft ontdekt dat planten extreem gevoelig zijn voor aanrakingen en dat herhaalde aanrakingen hun groei aanzienlijk kan vertragen.

De bevindingen die net in The Plant Journal werden gepubliceerd, zouden kunnen leiden tot een nieuwe aanpak om plantengroei en de productiviteit van planten te optimaliseren - van op het veld gebaseerde landbouw tot intensieve tuinbouwteelt.

Onderzoeksdirecteur van het La Trobe Institute for Agriculture and Food bij AgriBio, professor Jim Whelan die het onderzoek leidde, zei dat zelfs de geringste aanraking een grote genetische afweerreactie ontketent die, indien herhaald, de groei van de plant vertraagt.

"De meest subtiele aanraking door mens, dier, insect of zelfs planten die elkaar aanraken in de wind brengen een enorme genetische reactie teweeg in de plant," zei professor Whelan.

"Binnen 30 minuten na de aanraking is 10 procent van het plantengenoom veranderd.

"Dit houdt een gigantisch energieverbruik in die niet kan worden ingezet voor de plantengroei. Indien de aanraking herhaald wordt, wordt de plantengroei verminderd tot wel 30 procent."

Coauteur van de La Trobe, Dr. Yan Wang zei dat terwijl we nog niet weten waarom planten zo sterk op aanrakingen reageren, de nieuwe bevindingen van het onderzoek ervoor hebben gezorgd dat de betrokken genetische afweermechanismen beter kunnen worden begrepen. Dit kan een nieuwe aanpak met zich brengen om de gevoeligheid van planten te verminderen en hun groei te optimaliseren.

"We weten dat wanneer een insect op een plant landt, genen worden geactiveerd die de plant voorbereiden zichzelf te beschermen om niet te worden opgegeten," zei Dr. Yang. "Insecten zijn echter ook heilzaam, dus hoe maken planten een onderscheid tussen vriend en vijand?

"Ook wanneer planten zo dicht bij elkaar groeien zodat ze elkaar aanraken, kan de afweerreactie die de groei vertraagt, toegang tot zonlicht optimaliseren.

"Voor een optimale groei kun je planten zo dicht of ver van elkaar planten zodat dit overeenstemt met de toevoer van hulpbronnen."

Professor Whelan zei dat, nu de betrokken genetische mechanismen beter gekend zijn, het mogelijk is om plantenvariëteiten te identificeren en te kweken die minder gevoelig zijn voor aanrakingen, terwijl ze hun gevoeligheid behouden voor andere factoren zoals koude en hitte.

Het onderzoek werd uitgevoerd op de plant Thale Cress  - Arabidopsis thaliana – maar het kan ook toegepast worden op de meeste planten en gewassen.

De volgende stappen in het onderzoek zijn het testen van de reacties van gewassen op aanrakingen en het bestuderen van de mogelijke consequenties van het kweken van planten die minder gevoelig zijn voor aanrakingen.

"Indien we niet begrijpen waarom planten zo'n sterke afweerreactie hebben op aanrakingen en indien we van plan zijn variëteiten te kweken die minder gevoelig zijn, dienen we eerst te begrijpen wat voor gevolgen er kunnen zijn," aldus professor Whelan.

"Bijvoorbeeld: zijn planten die aanrakingsbestendig zijn gevoeliger voor ziekten omdat ze ontdaan werden van een cruciaal afweermechanisme?"

Bron: La Trobe University


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven