Astaxanthine 2.0, nieuw glastuinbouwverdienmodel?

Hoogwaardige inhoudsstoffen uit algen uit de kas

De productie van hoogwaardige stoffen uit algen en met name astaxanthine uit Haematococcus pluvialis biedt mogelijk perspectief voor Nederlandse tuinbouwondernemers die op zoek zijn naar nieuwe verdienmodellen. Astaxanthine kan in Nederlandse kassen duurzaam worden geproduceerd (kassen als zonnecollector, gebruik afval CO 2 uit industrie, reinigen afvalwater). Astaxanthine is een sterk antioxidant dat bij kan dragen aan een gezonde voeding voor consumenten. 

Het doel van het onderzoeksproject was de realisatie van een proof-of-principle keten voor de productie van astaxanthine als oleoresin uit de alg Haematococcus pluvialis in fotobioreactoren in Nederlandse kassen. Binnen het project is onderzoek verricht naar de selectie van natuurlijke algenstammen op kasniveau, klassieke stamverbetering op labniveau (uitgangsmateriaal), procesverbetering in alle fases van de productie (voorkweek, opkweek, groene fase, rode fase) door optimalisatie teeltfactoren en hygiënisatie (teelt en productie) en het maken van een proof-of-principle eindproduct (eindformulering) volgens marktspecificatie (markt en economie).

Met het project is kennis vergaard om een nieuw verdienmodel voor de productie van een hoogwaardige stof (astaxanthine) in de tuinbouw te realiseren. Er is een proof-of-principle van een economisch rendabele productieketen van uitgangsmateriaal over productie tot product eindformulering volgens specificaties van de markt aangetoond voor de productie van astaxanthine uit Haematococcus pluvialis.

Lees hier het onderzoeksrapport.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven