Naktuinbouw duidt Plantgezondheidsverordening EU

"Aanscherping regels plantgezondheid raakt iedereen"

Eind 2019 gaat de nieuwe Plantgezondheidsverordening van de EU in. Belangrijkste gevolgen: vrijwel elke kweker krijgt te maken met plantenpaspoorten, sommige gewassen mogen niet meer geïmporteerd worden en de omgang met gevaarlijke ziekten en plagen verandert.

Elke kweker is er zelf verantwoordelijk voor dat zijn producten voldoen aan kwaliteits- en gezondheidseisen. Wie zich op dit gebied wil oriënteren, kan in de eerste plaats op de website van van de NVWA terecht. Ook op de site van Naktuinbouw wordt verwezen naar alle relevante wetgeving. Eind volgend jaar verandert er nogal wat op het gebied van plantgezondheidsbewaking. Dat komt door de Europese Plantgezondheidsverordening die in de plaats komt van de Fytosanitaire richtlijn. Een verordening is een dwingender instrument dan een richtlijn. De EU heeft daarvoor gekozen vanwege incidenten in het verleden, maar ook vanwege nieuwe inzichten. Uitbraken van quarantaine-organismen blijken namelijk niet alleen toe te schrijven te zijn aan teeltmateriaal, maar ook aan eindproducten. Daarom is de regeling voor plantenpaspoorten sterk uitgebreid. Gevolg is dat elke kweker ermee te maken krijgt, niet alleen bedrijven die uitgangsmateriaal produceren, maar ook kwekers die consumentenproducten afleveren. Voor de laatste categorie is de verandering het grootst.

beeld: Buitenstebinnen

Importverbod
Een ander gevolg van de nieuwe verordening is het importverbod voor plantensoorten van buiten de EU met een hoog fytosanitair risico. Dit kan voor sommige bedrijven zeer ingrijpend zijn, omdat op de lijst heel gangbare geïmporteerde soorten staan, bijvoorbeeld Acer, Jasminum, Lonicera. Ook kwekers die een eigen productielocatie hebben buiten de EU, kunnen hiermee te maken krijgen. Op 14 december dit jaar viel het definitieve besluit wat er op de lijst komt. Tot die tijd werd de lijst aangepast op grond van de vele reacties, momenteel meer dan 200. Het overzicht daarvan staat op de EU-website ec.europa.eu maar is daar lastig te vinden. Op de volgende manier zijn zowel de lijst als de reacties vanuit de hele EU te vinden: ga naar www.naktuinbouw.nl. Zoek op ‘importverbod’ en kies bij de resultaten het artikel ‘NVWA, geef feedback op EU-importverbod 39 houtige planten’. In dit artikel staan de betreffende linken.

beeld: Buitenstebinnen

Q-organismen
Verder worden de quarantaine-organismen opnieuw tegen het licht gehouden. Sommige verliezen die status en komen op de lijst van regulated non-quarantaine pests (RNQP). Hiervoor gaan minder strenge regels gelden: geen uitroei- ing, maar bijvoorbeeld wel de eis dat plantmateriaal dat het bedrijf verlaat, vrij van de RNQP’s moet zijn. Van de andere kant krijgen sommige van de gevaarlijkste quarantaine-organismen een prioriteitsstatus. Hiervoor moeten crisisdraaiboeken klaarliggen.

Tot slot wordt er meer werk gemaakt van bewustwording onder het grote publiek. Door het vele reizen is het risico van verspreiding van gevaarlijke ziekten sterk toegenomen, als mensen plantaardig materiaal meenemen uit het buitenland.

bron: Buitenstebinnen, 11, 2018


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven