Bert de Wals, IPP Holland, over recyclen van plastic

"Als er vraag is, volgt er vanzelf een markt"

Tholen - “Terecht is er steeds meer aandacht voor de vervuiling van onze leefomgeving. Niet alleen voor wat betreft de uitstoot van CO2, maar zeker ook voor wat betreft zwerfafval in de natuur en dan met name diverse plastics”. Dat zegt Bert de Wals van IPP Holland, sinds jaar en dag een van de grote toeleveranciers van plastic potten in de tuinbouw.

Bert de Wals

Het ene kunststof product is het andere niet. “De potten, containers en spuitgiet-trays zoals wij die in de markt zetten hoeven geen belasting te zijn voor het milieu, omdat wij al decennia lang uitsluitend kunststoffen gebruiken die na gebruik volledig recyclebaar zijn. Voorwaarde is dan wel, dat er op een fatsoenlijke manier met de producten wordt omgegaan zodra de kweker of de consument ze niet meer nodig heeft.”

Cirkeltje rond maken
Daar wringt hem de spreekwoordelijke schoen. De markt heeft de mond vol van recycling en afval-bestaat-niet, maar de praktijk is weerbarstiger. Of, zoals Bert het verwoordt: “Het probleem is niet het plastic, maar dat plastic afval niet altijd daar wordt aangeboden waar het weer in het recycle proces terecht komt”.

Een van de mallen op het bedrijf

Hoe moet dit dan, hoe gaat de markt dat in de toekomst toch realiseren? Volgens Bert is het vrij eenvoudig. "Er zijn al bepaalde partijen die actief plastic inzamelen, die potten recyclen, het plastic bewerken en er opnieuw korrels van maken. In deze cyclus zijn wij een van de vragende partijen, en als er vraag is dan komt er een markt."

Dat betekent natuurlijk niet dat een bedrijf per se zelf zou moeten inzamelen. "Dat is een leuk idee maar het zou een zooitje worden. Je hebt partijen die daar gespecialiseerd in zijn en hun deel bijdragen aan het proces. Zij bieden de producenten de keuze al dan niet gerecycled materiaal te gebruiken. Wij kiezen daar heel nadrukkelijk wel voor en zodoende kunnen wij 95% van de potten en trays die wij fabriceren maken van 100% gerecycled kunststof."

NB. IPP Holland is straks ook te bezoeken op de IPM Essen, Hal4, 4B43!

Voor meer informatie:
IPP Holland B.V.
Sluiskil 6
7681 KD Vroomshoop
T: 0546 – 64 72 55
E: bdw@ippholland.nl
www.ippholland.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven