Fleuroselect conferentie duikt in technologische doorbraken en robotisering

Baanbrekende technologie en robots voor sierteeltveredeling, dat was de essentie van de voorbije Breeders & Young Plant Producers conferentie die plaatsvond op 4-5 december in Wageningen. Ongeveer 80 veredelaars, jonge planten producenten en handelaars namen deel aan deze boeiende tweedaagse, georganiseerd door Fleuroselect, met als centraal thema “wetenschap in de sierteelt”. "Naast deelnemers uit Nederland zijn eveneens een flink aantal collega’s uit Duitsland, Italië, Denemarken, Spanje, Polen en het Verenigd Koninkrijk voor dit congres naar Wageningen gekomen”, aldus Sally van der Horst, Secretary General van Fleuroselect.

Spitstechnologie voor gewasinnovatie
Hoeksteen van het programma was een bezoek aan KeyGene, specialist in gewasinnovaties. Door middel van moleculaire veredeling verhoogt dit bedrijf de kwaliteit en oogst van bepaalde gewassen. Deze aanpak stoelt niet op genetische manipulatie en is de snelste en meest budgetvriendelijke manier om veredelaars in de sierteelt te helpen om betere gewassen te introduceren. Anker Sørensen, Vice-President New Business Development KeyGene: “Met behulp van de CRISPR-CAS technologie karakteriseren we het bewuste gen waarmee we aan de slag willen gaan. Daarna zetten we traditionele moleculaire veredelingstechnieken in om de gewenste genetische verbeteringen t.b.v. de ontwikkeling van nieuwe rassen en variëteiten tot stand te brengen.”
 
Robots in de kas
Een ander deel van het programma kwam tot stand i.s.m. de afdeling Agro-Food Robotics van de WUR. Erik Pekkeriet, senior manager business development, informeerde over de laatste ontwikkelingen op gebied van robotisering voor gewasteelt. Bijzonder in het oog sprong de SWEEPER, een volledig geautomatiseerd systeem om paprika te oogsten.

Anja Dieleman, senior scientist plant physiology,  gaf een boeiende lezing over de invloed van LED-licht op sierteeltproductie en lichtte enige recente onderzoeksresultaten met zogeheten ‘far red’ licht toe.

Innovaties in veredeling en vermeerdering
Het centrale thema ‘wetenschap in de sierteelt’ werd rijkelijk ingevuld. Zo stelde Bock Bio Science, Duits vermeerderaar van phaleanopsis en helleborus, het zelf ontwikkelde automatiseringssysteem voor vermeerdering ‘RoboCut’ voor en vertelde Ruud Brinkkemper, General Manager PanAmerican Seed, hoe zijn veredelingsteam erin geslaagd is om resistentie tegen valse meeldauw te integreren in de nieuwe impatiens walleriana ‘Beacon’.  Kers op de taart was de uiteenzetting van Deborah Nas, professor Strategic Design for Technology-based Innovation aan de TU Delft. Aan de hand van treffende voorbeelden uit de geschiedenis schetste ze de ambigue haat-liefde verhouding tussen de mens en technologische innovaties en lichtte een aantal aankomende trends in de sierteelt toe. 

Boeiende bezoeken, inspirerende sprekers en dat alles tegen een achtergrond van ontspannen netwerken: de succesformule voor een meer dan geslaagde conferentie.
 
Voor meer informatie:
Fleuroselect
Ann Jennen
T: 0031 71 364 91 01
E: info@fleuroselect.com
www.fleuroselect.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven