ABN AMRO ziet agrarische sector doorgroeien maar ook personeelstekort

"Personeelstekorten gaan nu echt pijn doen"

Voor 2019 verwacht ABN AMRO een volumegroei voor de agrarische sector van 2%. Goed nieuws, maar er is ook een keerzijde. En dat is dat hierdoor het personeelstekort verder zal oplopen. "Het nemen van onconventionele maatregelen wordt onvermijdelijk om het personeelstekort op te lossen."

*prognose Vastgoed betreft waardeontwikkeling vastgoed

De bank nam alle bedrijfssectoren onder de loep. Alle sectoren laten de komende twee jaar een gezonde groei zien, maar wel minder harde groei dan in 2018. Eén van de uitzonderingen is de agrarische sector met 2% groei. 

De groei in de bedrijfssectoren kalft in 2019 en 2020 over het algemeen af. Een chronisch gebrek aan personeel en daarbovenop de toenemende vraag naar mensen met specifieke technische kennis zijn hiervan belangrijke oorzaken. Op korte termijn is geen verbetering te zien. Ondernemers moeten ingrijpende maatregelen nemen, stelt de bank.

De vacaturegraad (het aantal vacatures per 1.000 banen) in de agrarische sector ligt al geruime tijd lager dan de totale vacaturegraad in de Nederlandse economie. Toch kampt ook de agrarische sector met een krapper wordende arbeidsmarkt.

Onconventionele maatregelen onvermijdelijk om personeelstekort op te lossen
"'Wij verwachten dat de groei in veel sectoren gaat afkalven door het chronische gebrek aan personeel", stelt ABN AMRO. "Tegelijkertijd neemt de vraag naar arbeidskrachten met specifieke, vaak technologische kennis sterk toe. De personeelstekorten beginnen nu echt pijn te doen en op korte termijn verwachten wij daar geen verandering in. Bedrijven zien zich dan ook genoodzaakt ingrijpende maatregelen te nemen. Een mogelijke oplossing is om extra te investeren in opleiding en training, maar dat alleen is niet voldoende."

De uitdaging voor ondernemers ligt in het vinden van nieuwe manieren om personeel aan zich te binden. "Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van flexibele werktijden of het geven van extra salaris als mensen bereid zijn meer uren te maken. Ook is het van groot belang dat bedrijven inzetten op automatisering en robotisering om het structurele tekort aan arbeidskrachten het hoofd te bieden."

Lees hier het rapport.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven