De uitdagingen van het telen van bloemen in Gaza

Toen Ghazi Hijazi bijna drie decennia geleden begon met het telen van bloemen op 0,49 hectare land in Rafah in het zuiden van de Gazastrook, was hij ervan overtuigd dat het de kans van zijn leven was en het hem de mogelijkheid zou geven om een nalatenschap voor zijn acht zonen te creëren.

De teler besloot in 1991 0,48 hectare van zijn land voor de bloementeelt te gaan gebruiken. Tegen 2000 was dit areaal echter al uitgebreid naar ongeveer 10 hectare waarop anjers werden geteeld. "Mijn vader breidde het bedrijf ieder jaar uit. Wij werkten met hem samen," liet een van zijn zonen, Mohammad Hijazi, aan Al-Monitor weten. “We hadden ongeveer 25 arbeiders die ons hielpen en tijdens de oogst van anjers, dat in december begint en in juni eindigt, namen we nog meer mensen in dienst, zodat we de bloemen snel klaar konden maken voor de export."

De jongens werkten samen met hun vader en leerden zo de kneepjes van het vak. "We begonnen om 05.00 uur in de ochtend in het seizoen en stopten pas na middernacht. We aten onze drie maaltijden daar en sliepen er zelfs een paar uur, voordat we weer aan het werk gingen," zegt de 35-jarige Mohammad.

“Ondanks het harde werk was het leuk om de bloemen te planten en te oogsten. Het werk gaf ons een enorm goed gevoel," voegde hij toe. De bloemen leverden ook een flinke winst op. Vooral toen ze begonnen met het exporteren van de bloemen liep de winst flink op.

Lees meer op Al-Monitor (Fatima Zaki Abu Hayya)


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven