Warmtecoöperatie Wippolderlaan opgericht

Afgelopen week is de Warmtecoöperatie Wippolderlaan formeel opgericht bij de notaris. De coöperatie wil de aangesloten glastuinbouwbedrijven in het gebied nabij de Wippolderlaan gaan voorzien van duurzame warmte tegen een concurrerende prijs. Inmiddels heeft zich ruim 100 ha. glastuinbouw bij de coöperatie aangesloten. Voorzitter van de coöperatie is Ewald de Koning (Ter Laak Orchids). Ted van Luijk (Kwekerij van Luijk & Zn.) is penningmeester en Bart de Bakker (De Bakker Westland) is secretaris. Jacco Besuijen (Prominent) is algemeen bestuurslid.

De ondernemers zijn enthousiast om gezamenlijk de mogelijkheden te onderzoeken om hun bedrijven aan te sluiten op een toekomstig warmtenet. Ewald de Koning: “In eerste instantie gaan we de mogelijkheden van een aardwarmtebron (geothermie) in het gebied onderzoeken, maar we gaan ook andere warmtebronnen verkennen. Ook onderzoeken we een eventuele koppeling met Warmtesysteem Westland.”

Om het werk voortvarend op te pakken, heeft de coöperatie drie commissies gevormd: een technische commissie, een financiële commissie en een commissie die met andere warmte-initiatieven in het Westland gaat kijken hoe een groter warmtesysteem kan worden gerealiseerd.

De warmtecoöperatie heeft contact met en volgt de ontwikkelingen bij andere warmtecoöperaties en -projecten in het Westland en daarbuiten op de voet. Energie Transitie Partners BV (ETP) en LTO Glaskracht Nederland ondersteunen het proces en de werkzaamheden. ETP is een gezamenlijke onderneming van HVC en Capturam, opgericht om oplossingen te bieden voor de verduurzaming van de energievoorziening voor de glastuinbouw. ETP richt zich vooral op geothermieprojecten, maar onderzoekt ook alternatieve warmtebronnen zoals industriële restwarmte, biomassa en warmte uit verwerking van afvalstromen. Samenwerking met de glastuinbouwondernemers staat hierbij hoog in het vaandel. Naar gelang hun behoefte kunnen de ondernemers in verschillende rollen deelnemen in de projecten: als klant, participant of eigenaar.

Bron: Warmtecoöperatie Wippolderlaan


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven