"Broodnodige 'kavelruil' glastuinbouw vergt wettelijke basis"

Modernisering van glastuinbouwgebieden vergt schaalvergroting en een meer gebiedsgerichte aanpak. Maar doordat niet alle ondernemers op één lijn zitten, stagneren initiatieven om te investeren. Een wettelijke vorm van herverkaveling zou een oplossing kunnen zijn menen LTO Glaskracht Nederland en een meerderheid in de Tweede Kamer. Maar de minister denkt er anders over. Aanstaande donderdagavond debatteert de Tweede Kamer met de minister over het onderwerp.

In sommige glastuinbouwgebieden staan ondernemers al in de startblokken, maar een versnipperde eigendomsstructuur en onduidelijkheid rond herverkaveling houden grootschalig ingrijpen in glastuinbouwgebieden vooralsnog tegen.

Herinrichting stagneert
Onder andere Coalitie Hot probeert werkt te maken van herverkaveling, terwijl in Oostland geprobeerd is met aardgasbaten uit het Fonds Economische Structuurwerking (FES) herinrichting op gang te brengen. Zonder succes, want lang niet alle ondernemers zijn bereid tot actie over te gaan vertelt Leonie Claessen van LTO Glaskracht tegen Stadszaken. "Alle ondernemers die bereid waren hun bedrijf te verkopen aan de buurman, hebben dat inmiddels wel gedaan. Dat maakt herinrichting van de gebieden moeilijk."

LTO Glaskracht Nederland pleit voor wettelijke herverkaveling met gebruik van de Wet inrichting landelijk gebied (Wilg), maar daar ziet minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties voorlopig weinig in zo bleek al uit haar brief aan de Kamer van 4 december. Het debat van aanstaande donderdagavond zou hier meer uitsluitsel over moeten geven.

Lees hier verder bij Stadszaken.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© BPnieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven