Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
t.o.v. 2016

Ruim 50% meer arbeidsmigranten bij uitzendbureaus

In de afgelopen maanden heeft het tweejaarlijkse arbeidsmigrantenonderzoek onder leden van de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) en Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) plaatsgevonden. In totaal hebben 225 van de 360 leden die in 2018 arbeidsmigranten ter beschikking stelden, aan het onderzoek deelgenomen. De resultaten zijn in deze infographic uiteen gezet.

In de periode tussen 1 juni 2017 en 1 juni 2018 hebben ABU- en NBBU-leden ruim 184.000 arbeidsmigranten ter beschikking gesteld. In dezelfde periode twee jaar geleden lag dit aantal op 119.598. In vergelijking met twee jaar geleden is het aantal ABU- en NBBU-leden dat arbeidsmigranten ter beschikking stelt, gestegen met 60 (+20%). De stijging in het aantal ter beschikking gestelde arbeidsmigranten is vooral ook te verklaren door het feit dat we nu volop in de hoogconjunctuur zitten (bij de vorige meting in 2016 kwamen we net uit de crisis).

De meeste arbeidsmigranten komen uit 1. Polen 2. Roemeniƫ 3. Hongarije 4. Bulgarije en 5. Litouwen. Het aandeel ter beschikking gestelde Polen daalde van 79,3% in 2016 naar 72,8% in 2018. Het is op dit moment moeilijker om Polen aan te trekken vanwege de aldaar groeiende economie.

Huisvesting groot probleem
Ook interessant is dat de uitzendbureaus in 133.000 van de 184.000 gevallen in huisvesting voorzag. Tevens geeft 75% aan tekort aan huisvesting ervaart. 28% geeft zelfs aan om meer dan 100 plaatsen verlegen te zitten.

bron: ABU en NBBU 

Publicatiedatum: