Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Eén miljoen extra voor veilig en gezond werken in land- en tuinbouw

Tijdens de onlangs gehouden begrotingsbehandeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is één miljoen extra vrijgekomen voor veilig en gezond werken in de land- en tuinbouw. De Tweede Kamer heeft ingestemd met het amendement van Eppo Bruins, Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie. Hij  constateerde dat veel werkenden in de sector geen goede toegang hebben tot arbeidsgerelateerde zorg. Daarom is het nodig om meer in te zetten op preventie, bewustwording, arbeidsgerelateerde zorg en duurzame inzetbaarheid.

Henk Onstwedder, FNV en werknemersvoorzitter Stigas, ziet dat veel werkenden in onze sector niet onder een regulier dienstverband werkzaam zijn en vaak tussen wal en schip vallen. "Zo ontbreekt voor deze werkenden vaak goede voorlichting over de risico’s in het werk, bijvoorbeeld bij het werken met machines of met gevaarlijke stoffen. Ook zien wij dat een grote groep werkenden niet de weg vindt naar een bedrijfsarts met klachten die met het werk verband houden. Het extra geld maakt het mogelijk om ook hier als sector verantwoordelijkheid voor te nemen."

Wim van den Boomen, LTO Nederland en werkgeversvoorzitter Stigas, constateert dat de sector op dit moment volop bezig is met het thema duurzaam ondernemen, ook wel circulaire landbouw genoemd. Veilig, gezond en duurzaam werken hoort daar wat hem betreft onverkort bij. "Veel zelfstandige ondernemers en meewerkende gezinsleden staan onder grote druk door alle ontwikkelingen om hen heen, waardoor hun veiligheid en gezondheid vaak het kind van de rekening worden. We kunnen en moeten hier onze verantwoordelijkheid nemen."

Bron: Stigas

 

Publicatiedatum: