Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
reportage Zembla over witwassen 2.0

Exporteurs controleren bron van betaling onvoldoende

Geld verdienden is belangrijker dan je aan de regels houden. Tenminste, dat geldt voor iedereen die klein genoeg is de kans te lopen anders vermorzeld te worden. Wie dat niet hoeft, zijn een Shell, een koningshuis, een ING en, zo blijkt, vermoedelijk ook een aantal exporteurs in bloemenland.

N.a.v. mogelijk het grootste witwasschandaal in de geschiedenis (over een periode van jaren zou de Deense bank Dankse Bank 200 miljard euro verdacht geld hebben laten passeren) speurde Zembla gisteren in een follow-the-money-achtige reportage wat schimmige geldstromen na. Zo komt het op weinig inzichtelijke maar vermoedelijk niet erg beperkte schaal voor dat bloemen die worden afgezet in Rusland & Oost-Europa betaald worden via verdachte rekeninghouders in bijvoorbeeld Estland. De vraag die gesteld wordt is of de exporteur de morele verplichting heeft te controleren waar dat dan vandaan komt.

'Ja', antwoordt Marcel Pheiffer, hoogleraar forensic accountancy desgevraagd. 'Maar doen ze dat ook?' 'Onvoldoende', weet Bart Weitjens van AgroCheck.'Dat gebeurt te weinig omdat het type handel er vatbaar voor is. Het is een snelle handel, traditioneel een beetje voor de cowboys en indianen'.

En wanneer je er vatbaar voor bent, dan wordt het alleen maar meer. 'Dan wordt je slachtoffer, [vervolgens] een gewillig slachtoffer en dan ga je de aandacht trekken van clubs als de FIOD. Dat die weer niet daadkrachtig optreden, heeft vaak dezelfde bekende reden: te weinig mankracht.'

Hoe dan ook, terugkijken dus. En lees vooral ook dit artikel (van de NOS, waarin verder ingezoomd wordt op het witwas een-tweetje Nederland-Rusland)

Publicatiedatum: