Geothermische sector op zoek naar meer Europees podium

In een open brief hebben Europese organisaties die zich richten op geothermische energie de EU gevraagd om meer gebruik te maken van geothermische energie:

"Geothermische energie is energie in de vorm van warmte die zich onder het oppervlak van de aarde bevindt. Des te dieper men in het oppervlak van het aarde boort, des te warmer het wordt. Het is een naar menselijke standaarden onuitputbare bron  en tot nu toe wordt het slechts beperkt gebruikt voor verwarming, koeling en de opwekking van energie.

"Geothermische energie is een grotendeels CO2-vrije en hernieuwbare energiebron die op bijna iedere locatie beschikbaar is. De technologie heeft bewezen te kunnen voldoen aan verwarmings-, koelings- en elektriciteitsbehoeften. Geothermische energie promoot bovendien economische ontwikkeling en creëert nieuwe baanmogelijkheden. Ook draagt het bij aan energiezekerheid. Voor het verdere gebruik van deze hernieuwbare bron is echter een sterke toewijding van overheidsinstanties en de private sector nodig. De technologie heeft nog niet voldoende bekendheid en daarom speelt de steun van overheidsinstanties ook een belangrijke rol in het promoten van geothermische energie.

"Om geothermische energie te gebruiken, is het essentieel dat er een gebalanceerd framework wordt opgezet zodat projectmanagers op een veilige manier kunnen investeren en er een adequate licentieverlening wordt opgezet. Ook is het belangrijk dat stabiliteit wordt gecreëerd door middel van steunregelingen en regelgevende voorwaarden. Het framework moet natuurlijk rekening houden met de bijzonderheden van de technologieën rondom geothermische energie, net als het perspectief voor ontwikkeling op de lange termijn.

"Investeringen in onderzoek en innovatie worden direct gelinkt met het gebruik van geothermische energie: onderzoek toont het verband tussen het aantal kilometers boringen in de grond en het aantal geothermische verwarmingssystemen aan.

"De ondergetekenden van deze verklaring vragen de Europese Commissie, het Europese Parlement, de EU lidstaten en de bijbehorende landen om steun voor onderzoek, ontwikkeling en innovaties op het gebied van geothermische energie te intensiveren en om een Europese Geothermische Onderzoekscampagne op te zetten die zich richt op de belangrijkste problemen bij de ontwikkelingen van de technologie.

"Het gebrek aan kennis van de diepere ondergrond is een barrière bij de ontwikkeling van geothermische projecten. Nieuwe geologische data zijn de sleutel om een momentum te creëren in de ontwikkeling van geothermische energie.

"Een andere barrière om het gebruik van geothermische energie te vergroten is het ongebalanceerde fiscale framework. Onevenredige belastingen en heffingen kunnen de ontwikkeling van een milieuvriendelijke technologie als geothermische energie enorm hinderen. De Europese Instituten en EU lidstaten zouden daarom de administratieve en fiscale last van commerciële, gemeentelijke en private ondernemers van geothermische projecten moeten verlichten, aangezien deze efficiënte technologie een belangrijke bijdrage kan leveren aan de Europese Energie en Klimaatdoelen van 2030 en 2050, bijvoorbeeld door banen te creëren en lokale ontwikkeling te vergroten.

"Geothermische projecten worden gekenmerkt door lage operationele kosten. De hoge eerste investeringen die gedaan moeten worden om zo'n project op te zetten zijn echter een grote uitdaging voor projectontwikkelaars, vooral in nieuwe gebieden. De eerste investeringen moeten al gedaan worden tijdens de verkennings- en haalbaarheidsfase, voordat de uitkomst van het eerst onderzoek bekend is. Deze opstartproblemen zouden beter gecompenseerd moeten worden, bijvoorbeeld door garanties of subsidies in de opstartfase, instrumenten die hun werking in Europa al hebben bewezen, of door de kosten voor de middelen die nodig zijn voor geothermische projecten te verlagen.

"Geothermische energie is goed voor het klimaat, voor de mensen en het milieu. We moeten nu actie ondernemen!

"Steun nu een groter gebruik van geothermische energie."

Namens ondergetekenden:


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven