Natascha van Santen, Van der Arend Tropical Center

Tropische plantenkweker vindt duurzame oplossing met kokos

Tholen - Op een steenworp afstand van het oude kantoor heeft Van der Arend Tropical Center onlangs een nieuw pand betrokken. Daar weer pal achter bevindt zich de eveneens nieuwe, twee hectare tellende kas, alwaar het nieuwere assortiment (Alocasia’s, Monstera, Monkey Leaf) geteeld wordt. “Deze kas voldoet perfect aan de omstandigheden waarin we onze planten willen telen. Aardig is dat we er helemaal geen chemie meer gebruiken en enkel nog biologisch bestrijden.”

“We zetten fors in op duurzaamheid en dat willen we in 2019 verder uitbouwen”, vervolgt Natascha van Santen. “Natuurlijk is het daarom leuk dat het ons, in elk geval tot nog toe, lukt om volledig chemievrij te telen. Maar dat kan natuurlijk niet zomaar. Op onze ander locatie (de hoge kas, met veel breder assortiment, red.) ontkom je er gewoon niet aan, maar toch zetten we ook daar stappen.”

Kokos
Op het terrein van duurzaam ondernemen is nog een leuk nieuwtje te melden. “We hebben sinds kort een nieuw potje in gebruik, die volledig is vervaardigd van kokos. Hij is gemaakt van kokosafval, dat elders in de wereld gewoon wordt weggegooid. Ook de componenten die gebruikt zijn om het materiaal bij elkaar te houden zijn 100% biologisch afbreekbaar.”

Naar eigen zeggen is het een uniek product. “René van der Arend heeft het product gevonden en het zelf met de producent gefinetuned, zodat het speciaal matcht met onze planten en productieproces. Het materiaal heeft van zichzelf al veel sierwaarde en de planten kunnen er maanden in blijven staan. Wanneer de consument de plant in een grotere pot zou willen zetten, kan hij hem er gewoon in laten zitten, deze lost geheel op. Laat hij hem echter gewoon zo staan, op een schotel of in een keramieken pot, dan blijft de pot jaren goed. Alleen zullen op gegeven de wortels er doorheen gaan groeien, waardoor men hem allicht alsnog in de potgrond zal willen zetten.”

Onbekend maakt onbemind
Deze potplant combinaties worden sinds de Trade Fair van afgelopen november verkocht. Met enge regelmaat brengt Van der Arend noviteiten op de markt. Die worden soms wel, maar soms ook niet meteen opgepakt.  Vaak zijn het plantjes die simpelweg onbekend zijn bij het grote publiek, vertelt Natascha. “Zo hebben we onlangs de Hoya Albomarginata en de Krinkle 8 geïntroduceerd. Hartstikke leuke plantjes met zeer goede eigenschappen. Hij is stevig, makkelijk te verzorgen en heeft een grote sierwaarde. We hebben er dan hoge verwachtingen van.”

Voor meer informatie:
Van der Arend Tropical Plantcenter
De Bruidsbogerd 3
2671 DK Naaldwijk, Nederland
T. +31 (0) 174 62 58 95
www.tropicenter.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven