Al vanaf 2023 onder de 5 miljard kuub per jaar

Afbouw aardgaswinning ligt 'ruimschoots op schema'

Het afbouwen van de aardgaswinning 'ligt ruimschoots op schema', liet minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de Tweede Kamer op 3 december weten. De maatregelen die in maart werden aangekondigd om af te bouwen, leveren meer en sneller resultaat op dan verwacht. Al vanaf 2023 daalt de gaswinning in Groningen onder de 5 miljard kuub per jaar. 

Als alle maatregelen naar verwachting verlopen zal na 2022 de productie uit het Groningenveld nog in beperkte mate nodig zijn. Dit heeft consequenties voor de ombouw van grootverbruikers. Na 2022 zal de ombouw minder effect hebben op het terugbrengen van de aardgaswinning. Er is dan namelijk voldoende stikstofcapaciteit om in een groot deel van het jaar alle nog aangeslotenen met geconverteerd hoogcalorisch gas te beleveren. Hierdoor wordt het mogelijk om, in sterkere mate dan eerst voorzien, in te zetten op directe verduurzaming van grootverbruikers, zonder tussenstap van conversie naar hoogcalorisch gas, aldus Wiebes.

Wiebes zal contact zoeken met grootverbruikers over het vervolgproces van verduurzaming. Uiterlijk april 2019 hoopt hij uitsluitsel te kunnen geven over er aanvullende maatregelen nodig zijn. Met betrekking tot de glastuinbouw gaf Wiebes de Kamer mee dat "het tijdpad van de ombouw in combinatie met de relatief beperkte afname betekent dat de bijdrage aan de afname van de gaswinning uit het Groningenveld gering is, met uitzondering van glastuinbouwbedrijven die deel uitmaken van de groep industriële grootverbruikers." Na verdere concretisering van het Klimaatakkoord belooft Wiebes de Kamer uitgebreider te informeren.

Bron: Ministerie van EZK

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven