Copa en Cogeca maken statement over het Brexitproces

Op 25 november was de goedkeuring van de Europese Raad over de Withdrawal Agreement een nieuwe stap in de richting van een goed lopende Brexit, waardoor de kans op een 'no-deal' verkleind werd. Deze zou catastrofaal voor zowel de EU als voor Britse telers zijn. 60% van de Britse agrifood export gaat naar de EU. De EU-27 export zorgt voor een gemiddeld totaal van tussen de 70 en 99% van alle Britse import.

Copa en Cogeca erkennen de pogingen van de EU en het VK om de deal rond te krijgen en moedigen parlementariërs aan om spoedig tot een conclusie rond het terugtrekproces te komen, waarbij een 'no-deal' vermeden wordt en die voorspelbaarheid aan miljoenen Europese telers en coöperaties biedt.

Als Copa en Cogeca zijn we blij dat de onderhandelaars tot een transitieperiode zijn gekomen. Hiermee worden bepaalde risico's op handelsonderbrekingen en daaruit voortvloeiende kosten voor onze leden vermeden. Deze periode geeft de gelegenheid om voorbereidingen te treffen voor mogelijke veranderingen in douaneregelingen. B.v. er zouden tijdens deze periode geen douaneprocedures, geen sanitaire en fytosanitaire inspecties en geen extra bureaucratie opgelegd moeten worden. Tijdens deze periode zou het VK de bestaande EU regels moeten blijven volgen.

Daarnaast zijn Copa en Cogeca verheugd over het feit dat de door de EU goedgekeurde geografische aanduidingen beschermd zullen blijven. Ze vinden het positief dat geografische aanduidingen met namen van Britse origine binnen de EU blijven bestaan.

Copa en Cogeca zijn tevreden over de afspraken over een protocol voor Ierland en Noord-Ierland, waarmee geen harde grenzen geïntroduceerd zullen worden.

Er is nog steeds werk te verzetten en onzekerheid in de onderhandelingen over de toekomst van de relatie tussen de EU en het VK, maar we zijn blij met deze eerste uitkomsten en de betrokkenheid van onderhandelaren en regeringen van beide zijden. 

Copa en Cogeca zouden willen oproepen tot het handhaven van de hechte handelsrelatie. Het is positief dat de EU en het VK nieuwe douaneregelingen zoeken voor een zo frictieloos mogelijke handel.

Het is cruciaal om nieuwe tariefgrenzen in de vorm van douane- of grenseisen en vooral in de vorm van nieuwe regelgevende procedures te vermijden. 

Daarnaast is het van essentieel belang om een speelveld in de toekomstige relatie tussen de EU en het VK te handhaven. De EU zou z'n hoge teelteisen moeten handhaven en importproducten zouden aan deze eisen moeten blijven voldoen ongeacht hun herkomst. Copa en Cogeca ziet graag dat dit veld openblijft ten gunste van een open en eerlijke concurrentie. 

Copa en Cogeca roepen zowel de EU als het VK op om op onderzoeks- en wetenschappelijk gebied met elkaar te blijven samenwerken rond zaken in relatie met agricultuur en voedingsproductie.

Voor meer informatie:
François Guerin
Email: Francois.Guerin@copa-cogeca.eu

Jean-Baptiste Boucher
Mobiel: + 32 474 840 836
Email: jean-baptiste.boucher@copa-cogeca.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven