Optimara's helmdraad- en knoploze Afrikaanse violet in de lift

Hoe het weghalen van een eigenschap een plant kan verrijken

Heeft u wel eens gehoord van de 'helmdraad- en knoploze' Afrikaanse violet ? Het is een Saintpaulia waarvan de bloemen geen helmdraad en helmknop hebben wat het resultaat is van meer dan tien jaar veredeling door Optimara. Ze introduceerden de zogenaamde Optimara LooXo Saintpaulia, die ook wel bekend staan als de Afrikaanse violet, voor het eerst op de Cultivate'18 show in Columbus (Ohio) en sindsdien heeft de variëteit vooruitgang geboekt. "Zoals mijn vader altijd zei: het is de potplant van de toekomst", zegt Reinhold Holtkamp, ​​directeur van het bedrijf.

Lawrence Holtkamp, vijfde generatie van Holtkamp en Director of e-Commerce, op de Cultivate18

Focus - meer winstgevende oogst
Het begon allemaal met het doel om van Saintpaulia een winstgevender gewas te maken voor de glastuinbouwer om te telen. "Mijn neef, Martin Holtkamp, ​​die de directeur is van het Optimara veredelingsprogramma, had de eenvoudige focus om de Saintpaulia eenvoudiger en kostenefficiënter te laten groeien." Martin Holtkamp veredelt al meer dan 35 jaar Afrikaanse violets. Zijn inspanningen met het helmdraad- en loze veredelingsprogramma zijn meer dan 10 jaar geleden begonnen in hun Duitse veredelingscentrum in Isselburg. Het veredelen werd strikt geheim gehouden. "We wilden niets delen over waar we aan werkten, omdat het economische voordeel significant zal zijn wanneer het wordt geïntroduceerd."

 LooXo ‘radiant 

LooXo serie
Momenteel heeft Optimara vier soorten in het programma: blauw en wit, rood en wit, roze en wit en blauw. Bij het maken van het geregistreerde handelsmerk LooXo had hun team plezier. "Het meest interessante was de impulsreactie van de consument." Wanneer consumenten naar de LooXo-planten kijken, riepen ze in alle opwinding bijvoeglijke naamwoorden als 'gorgeous', 'amazing' en 'beautiful'. Hierop besloten we dat deze adjectieven een moderne en unieke manier was om de LooXo-serie naar te vernoemen. LooXo 'gorgeous, LooXo 'radiant , LooXo 'amazing and LooXo' splendid", zegt Holtkamp. Deze worden geïntroduceerd in 2019, maar een groter en een volledig spectrum aan kleuren zal in 2020 worden uitgerold.

Voordelen van de serie
De helmdraad- en knoploze eigenschappen van de Optimara LooXo-serie maakt deze Saintpaulia uniek en brengt verschillende voordelen met zich mee. "Ten eerste maakt het ontbreken van de helmdraad en de helmknop de bloem minder aantrekkelijk voor het insect Frankliniella occidentalis oftewel Western Flower Thrip. Ten tweede ontwikkelen de bloemen geen Botrytis dat meestal aangetroffen wordt op de helmknoppen, wat een ander groot probleem is bij het verzenden van de bloemen over langere afstanden. Ten derde maakt het ontbreken van de mannelijke geslachtsorganen de bloem langer houdbaar in de winkels en in de huizen van de consument."


Closeup LooXo ‘gorgeous

Reacties 
De serie werd geïntroduceerd op de Cultivate'18 en tot nu toe zijn de reacties van telers, retailers en consumenten zeer positief. "De telers houden van het idee om de Afrikaanse violet te kunnen kweken zonder zich zorgen te hoeven maken over de Western Flower Trip of Botrytis tijdens het kweken van de plant. Bovendien is het een voordeel dat er niet zoveel beschermingsmiddelen voor nodig zijn die restrictiever en duurder worden. Door de overvloedige bloei van de planten zijn de bloemen langer houdbaar, kan waardoor de teler over een langere periode planten kan verkopen."

Ook de retailers lijken enthousiast over dit nieuwe kenmerk. "Een langere houdbaarheid en minder verschrompeling levert hogere marges op voor de winkelier."

Wanneer we kijken naar het consumentenniveau, hebben recente onderzoeken aangetoond dat consumenten de helmknoppen in de plant niet zien of missen. "Negen van de tien mensen die de plant onder ogen krijgen, merken niet dat er iets ontbreekt en laten hun aankoopbeslissing daar zeker niet van afhangen. Er zijn geen nadelen bij ons bekend."

Beschikbaarheid
Momenteel biedt Optimara alleen de Optimara LooXo-serie in de VS aan. Meerdere markten in Azië en Europa worden echter onderzocht en besproken. "We hebben een patent in behandeling voor de VS en PCT patenten worden in meerdere landen en markten ingediend om ervoor te zorgen dat het niet in de verkeerde handen terechtkomt."

 LooXo ‘amazing

Een norm stellen
In de afgelopen jaren heeft Optimara bewezen een pionier te zijn in het op de markt brengen van nieuwe Saintpaulia-rassen en er een norm voor te stellen. "In de late jaren vijftig ontwikkelde ons bedrijf de niet-uitvallende Afrikaanse violets, tegenwoordig zijn alle commercieel gekweekte Afrikaanse violets die niet uitvallen, en daarna ontwikkelden we een Biedermeier waar alle bloemen naar het midden van de plant gebundeld zijn. Tegenwoordig hebben alle commercieel gekweekte Afrikaanse violets deze eigenschap. Toen kwamen Semper-Florence of overvloedige bloei, en onze gepatenteerde Multi-Fluorescerende continu bloeiende eigenschap."

Ze zijn ervan overtuigd dat ook de helmdraad- en knoploze eigenschap zijn stempel zal drukken op het veroveren van een interessant marktaandeel. "We zullen doorgaan met het vervangen van rassen in ons programma met deze nieuwe LooXo lijn van Optimara Afrikaanse violets."

“Potplant van de toekomst” 
Holtkamp voorziet een mooie toekomst voor de Saintpaulia. "We zien een toenemende interesse van jongere generaties om de Afrikaanse violets te omarmen. Onze volgers op Facebook zijn meestal tussen de 40 en 50 jaar. We voelen ons erg comfortabel in de leeftijdscategorie."

"Mijn overleden vader Reinhold Holtkamp Sr. zei altijd dat de Saintpaulia de "potplant van de toekomst" is.

Voor meer informatie: 

Optimara
Reinhold Holtkamp
Email: reinhold@optimara.com 
www.optimara.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven