Betere manier voor meten van opname CO2 door planten

Om nauwkeurig te kunnen voorspellen hoe het klimaat in de toekomst verandert moet worden bepaald hoeveel broeikasgassen — met name CO2 — zich in de atmosfeer bevinden. Planten nemen CO2 op via fotosynthese. De hoeveelheid CO2 die hierbij uit de lucht wordt opgenomen kan grofweg geschat worden, maar er is grote onzekerheid over. Ook is niet precies bekend hoe de fotosynthese verandert als het warmer wordt of als de CO2-concentraties stijgen. De CO2-opname valt niet direct te meten op een schaal groter dan een plantenblad, zoals bijvoorbeeld over een heel bos. Linda Kooijmans onderzocht of het mogelijk is om, gebruikmakend van het gas carbonylsulfide, toch de CO2-opname door fotosynthese te bepalen.

Beeld genomen uit het proefschrift

Haar onderzoek wijst uit dat deze methode verschillende handvatten biedt om klimaatsystemen inderdaad beter te begrijpen. Ze promoveert op 30 november aan de Rijksuniversiteit Groningen 

Grote delen van het proefschrift Carbonyl sulfide, a way to quantify photosynthesis van Linda Kooijmans zijn te vinden op de website van de Rijksuniversiteit Groningen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven