Europa: Veilingprijzen 9 cm kerstcactussen blijven achter

Nu de start van het kerstcactussen seizoen in zicht is, blijkt de vraag naar de kleinere maten achter te blijven. "Voor de 9 cm zijn de prijzen meer dan 20% lager dan de gebruikelijke prijs in deze tijd van het jaar", zegt Torben Ryg, verkoopmanager bij Rosa Danica. Deze Deense potrozenteler levert van oktober tot en met de Kerst 9 cm en 12 cm kerstcactussen aan Europese landen.

9 cm - een kortingsproduct
De laatste jaren heeft Torben de vraag naar kerstcactussen van 9 cm zien afnemen. Vorig jaar besloten ze daarom al om minder (ongeveer een derde) kerstcactussen op de markt te brengen. "De vraag neemt af en daarnaast wordt deze maat steeds meer een kortingsproduct. De markt - vooral retailers - willen veel planten voor lage prijzen. We kunnen hen deze prijzen niet bieden door de hoeveelheid werk die we in het teeltproces stoppen om de door ons gewenste kwaliteit te bereiken."

9 cm - lage veilingprijzen
Rosa Danica levert ongeveer 20% van hun 9 cm kerstcactussen aan de FloraHolland veiling in Nederland. Volgens Ryg liggen de prijzen lager dan gewoonlijk in deze tijd van het jaar. "Vorig jaar was ook geen geweldig jaar en 2016 was een gemiddeld jaar. In die tijd lagen de prijzen rond de 90 cent of hoger, maar nu is dit rond de 70 cent, dus 20% lager."

Is het het weer? 
De laatste maanden is het in de belangrijkste markten voor Rosa Danica's kerstcactussen, Scandinavië en Duitsland, behoorlijk warm geweest voor de tijd van het jaar. De kerstcactus is, zoals de naam al aangeeft, een typische kerstplant. Is het weer dus te warm geweest om over Kerst na te denken? Ryg hoopt dat dit de enige reden is, maar hij heeft zijn twijfels. "Ik hoop dat het weer de enige reden is voor de verminderde vraag naar de 9 cm kerstcactussen, maar de 12 cm varianten doen het wel goed. De vraag en prijzen, ook bij de veiling, zijn redelijk voor deze tijd van het jaar." En wanneer hij andere exporteurs naar hun kerstverkoop vraagt, hoort Ryg verschillende geluiden. "Sommigen zeggen dat de kerstverkoop gemiddeld is, terwijl anderen zeggen dat het onder gemiddeld is, enzovoort."

Over het algemeen beïnvloeden de weersomstandigheden echter wel het koopgedrag van consumenten. "Wanneer we terugkijken op dit jaar, zien we dat de extreme warme en koude temperaturen het moeilijk hebben gemaakt om de vraag naar producten te voorspellen."

Voor meer informatie: 
Rosa Danica 
Torben Ryg
E-mail: tr@rosa-danica.dk
www.rosa-danica.dk

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven