Nieuwe rozenkwekerij Altima maakt entree op Rijnsburg

Tholen - “Het is meer uit passie dan noodzaak dat we uitbreiden. Maar de mogelijkheid is er, je kent het trucje en je vindt het leuk, dus waarom dan ook niet?” Zo licht Simon van der Burg, kweker & eigenaar van Timaflor in Kenia, het lanceren van de nieuwe kwekerij Altima toe. De 10 hectare tellende farm is onlangs geopend en de eerste stelen worden morgen, vrijdag 30 november, in Rijnsburg geveild.

Rozenkwekerij Timaflor is in 2006 door Simon sr. gestart op de flanken van Mount Kenya. Inmiddels telt het bedrijf 116 hectare en biedt werk aan zo’n 1400 man personeel. Omdat men mogelijkheden ziet zich verder te onderscheiden met nog grotere bloemen, wordt met de nieuwe kwekerij nog meer de hoogte opgezocht. Timaflor ligt al op 2400 meter, Altima – een samentrekking van altitude en Timaflor – op 2550. “Een beetje hoger, maar het maakt echt verschil. Je levert iets in op aantallen, maar je kunt consequent zwaardere kwaliteit leveren.”

Tot voor kort werden stelen steevast aangevoerd op Aalsmeer, maar de bloemen van Altima komen alleen in Rijnsburg op de klok. Simon: “Wij zijn een kweker voor de groothandel - niet teveel soorten en grote aantallen - en dan moet je echt in Aalsmeer zijn. In Rijnsburg zitten ook grote kopers en groeit de koopkracht de laatste jaren flink, maar tegelijkertijd is er van oudsher meer ruimte voor de kleinere en exclusievere partijen. We hebben de afgelopen jaren exclusief Aalsmeer verwend, nu gaan we dat doen voor Rijnsburg.”

Deze keuze, vervolgt Simon, heeft nog een extra motivatie. “De meeste leveranciers zijn met hun product op veel markten aanwezig. Daar is wat voor te zeggen, maar wij geloven echt in de klok. Er is bijna geen partij die consequent betrouwbaar aanwezig is in de volumes, maar ben je dat wel, dan haal je het beste resultaat op de klok. Vandaar dat wij voor 100% aanvoeren op de klokken.”

Net als in Aalsmeer wordt op Rijnsburg exclusief samengewerkt met Fresco Flowers. “Gerjan en mijn vader gaan al heel lang terug. Toen Gerjan begon met uitpakken, wisten die elkaar makkelijk te vinden en bleken elkaar bovendien goed aan te vullen. Daarnaast is voor ons een goede handler in Nederland cruciaal.”

Kweken in Afrika
Het woord passie viel al even en inderdaad gaat er van Simon een zekere bevlogenheid uit. Dat blijkt uit de manier waarop hij zijn bedrijf stuurt; hij zit naar eigen zeggen nooit op kantoor, is alle dagen van 6 tot 6 in de benen, loopt voortdurend tussen het gewas en de medewerkers en bemoeit zich met alle bijkomende werkzaamheden. Maar het blijkt ook uit de manier waarop hij sociale vraagstukken aanvliegt. “Nu wordt alles afgemeten naar labels en certificaten, maar toen mijn vader zoveel jaar geleden begon, waren die er allemaal niet. Maar ook toen wilde je ’s nachts met een gerust gemoed naar bed. De dingen moeten geregeld zijn, iedereen verdient een respectvolle behandeling, wie of waar dan ook. En als je goed voor je personeel zorgt, zorgen zij goed voor jou. Labels zijn eigenlijk niet nodig, maar omdat je het nog zo goed uit kunt leggen en men je dan toch niet gelooft, zijn ze er wel.”

Wat dat betreft is Simon ook best trots op de labels die ze hebben, met name op die van de KFC (Kenya Flower Council. “Dat telt in Europa misschien minder, maar in Kenia staat het echt ergens voor.”

Veranderende markt
Timaflor is de afgelopen jaren hard gegroeid. Er werken nu 1400 man en met de Altima farm komen er daar nog eens 350 bij. De bedoeling is dat Altima in de nabije toekomst met nog eens 10 hectare groeit. “Toch is de dynamiek nu heel anders dan, zeg, 10 jaar geleden. De lat ligt hoger, zomaar opschalen is niet zo vanzelfsprekend meer. De concurrentie en diversificatie die in Nederland al lang bestaat, wordt ook hier sterker. Bovendien heeft iedereen goede soorten, door goede veredeling heeft ook de buurman steeds meer productie en in die zin zit winst niet alleen in de meters. Puur fysieke uitbreiding is dan ook niet een doelstelling op zich. Ons eerste doel, zowel nu als in de toekomst, is dan ook het bedrijf goed te managen.”

Altima exclusief voor RFH Rijnsburg
De rozen van Altima worden exclusief verkocht via de klokken van Royal FloraHolland Rijnsburg. Altima start vrijdag 30 november 2018 met de aanvoer van 3 soorten, namelijk Copacabana, Memory Lane en Rede Lion (nieuw). Binnenkort (nog voor eind 2018) volgen ook Athena en Pink Athena.


Voor meer informatie:
Fresco Flowers
Legmeerdijk 313
Locatie No. 143-71 Aalsmeer
T: +31 (0) 297 368 066
E: gerjan@frescoflowers.nl
www.frescoflowers.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven