Experience-kas boost verkoop Zwitsers tuincentrum

“Tegenwoordig kun je bijna overal planten kopen. Je hoeft al lang niet meer naar een tuinder te gaan om een buxus te kopen, hiervoor kun je ook bij een winkelcentrum terecht. Het enige verschil is misschien de prijs. Daarnaast zou de kwaliteit ook anders kunnen zijn, maar dit is niet iets wat de gemiddelde klant zal merken. Daarom hebben we besloten onze klanten iets anders te geven. Een spannende reis waarin we klanten ons vakmanschap laten zien". Dat vertelt Patrick Daepp van bomenkwekerij en tuincentrum Gartenpflanzen Deapp.

Daepp heeft dit jaar de Taspo award voor 'Bedrijf van het jaar' gewonnen én de tweede prijs in de categorie 'Tuincentra' veroverd. Dit is allemaal dankzij hun nieuwe ervaringscentrum, dat ze op 1 maart hebben geopend. ''Het was een geweldige beslissing om het ervaringscentrum te openen. Sindsdien is onze verkoop gestegen en we hebben enorm enthousiaste reacties van onze klanten gekregen.''

Open dak
Het nieuwe gebouw bestaat uit drie kassen die met elkaar verbonden zijn. Twee van hen zijn normale kassen, verwarmd en geïsoleerd, met een scherm van Novavert om een ideaal klimaat voor de planten te creëren. "De derde kas is het meest speciaal. Het ontwerp is hetzelfde, maar het heeft een open dak, dat speciaal voor ons ontworpen is. Dit open dak is niet voor de planten, maar om onze klanten een bijzondere ervaring te geven."

Langzaam proces
Het idee voor het ervaringscentrum ontstond jaren geleden, toen Patrick Tuinbouwkunde studeerde aan de Geisenheim University in Duitsland. “Ons bedrijf is al in 1875 opgericht. Tijdens mijn studie wist ik al dat ik de vijfde generatie zou zijn die het familiebedrijf zou gaan leiden. In 2005 heb ik het bedrijf overgenomen en zijn we begonnen met onze nieuwe strategie.

Hij wist dat hij een lange adem nodig zou hebben om zijn plannen te realiseren. "In Zwitserland is het lastig om een bouwvergunning te krijgen. Om iets aan het bestemmingsplan van een gebied te veranderen, heb je toestemming van het kanton nodig. In 2004 zijn we gestart met het overleg, en in 2012 stemden ze uiteindelijk in met onze plannen. Maar hierna duurde het nog vijf jaar voordat de bouw daadwerkelijk kon beginnen". Terugkijkend op dit proces zegt Patrick dat het langzame proces niet eens zo erg was. "Op deze manier hadden we voldoende tijd om onze mogelijkheden te bekijken en kon het team ook ideeën inbrengen. Dat vind ik ook erg belangrijk."

Zwitsers product
Daepp biedt veel verschillende variëteiten aan. Ze telen meer dan 4000 plantenvariëteiten, 2000 verschillende meerjarige planten en 2000 soorten bomen en heesters. Daepp’s principe is om voornamelijk Zwitserse producten te verkopen. 70% van hun producten worden dan ook door het bedrijf zelf geteeld, 15% wordt elders in Zwitserland geteeld en de rest in Europese landen als Nederland, Duitsland of Italië. Patrick heeft veel tuincentra in Groot-Brittannië, Italië, Duitsland en Nederland bezocht: "Duurzaamheid is de trend. Het is steeds belangrijker geworden om in dezelfde regio te telen en te verkopen."

Online shop
Onder Patrick's leiding zijn er overigens nog meer veranderingen doorgevoerd. Zo heeft Daepp dit jaar een online shop geopend. "Op dit moment richten we ons alleen op solitaire bomen en grote heesters, wat uniek is in Zwitserland. Voor onze andere producten zijn onze klanten meer dan welkom in ons nieuwe tuincentrum."

De toekomst
“Ons bedrijf ligt net buiten het dorp. Er is geen grote weg die naar ons bedrijf leidt. Daarom investeren we veel van onze tijd in marketing om nieuwe klanten te trekken. We hebben namelijk gemerkt dat als klanten ons eenmaal kennen, ze altijd weer terug komen."

Voor meer informatie:
Gartenpflanzen Daepp
Bärenstutz 7
3110 Münsingen
Zwitserland
Tel. +41 31 720 14 44
Fax +41 31 720 14 40
patrick.daepp@daepp.ch 
www.daepp-pflanzen.ch 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven