Hawaï: Anthuriumtelers zwaar getroffen door vulkaanuitbarsting

De UH anthurium variëteit ‘Kauai’ heeft een Blue Ribbon ontvangen bij de Society of American Florists (SAF) Outstanding Varieties Competition. De variëteit is ingeschreven in de wedstrijd door CTAHR teler-coöperator Green Point Nurseries, en werd door Floral Management, het handelstijdschrift van SAF, geprezen om zijn "nieuwigheid, veelzijdige design en exotische elementen die prachtig mengen met de meer traditionele bloemen". Green Point werd ook geprezen om zijn ‘Melemeie’ oncidium orchideeën, die "indrukwekkend grote trossen" en "sierlijke, groene stelen met weelderige bloemen in prachtig geel" hebben.

De prijs was een welkome boost voor Green Point, dat samen met andere Big Island orchideeëntelers en andere bloemenproducenten hard getroffen werd door de vulkanische uitbarstingen in Kilauea. In een artikel van de Star-Advertiser beschrijven de directeur van Green Point en de Hawaii Floriculture and Nursery Association (HFNA), Eric Tanouye, het belang van de sector voor de economie van het eiland en hoe het bijdraagt aan de schoonheid en mystiek van Hawaï. Ook gaat hij in op de grote verliezen die telers hebben geleden toen hun planten werden verwoest door lava.

Tanouye, winnaar van de 2017 CTAHR 2017 Ka Lei Hano award winner, ging ook in op de al 50 jaar durende samenwerking tussen de HFNA en het college, waaronder beurzen, donaties en hun optreden als teler-coöperators: "Onze industrie werkt al meer dan 50 jaar samen met het onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma van CTAHR. Het programma heeft verschillende nieuwe bloemenvariëteiten opgeleverd door middel van het kruisen van variëteiten die meerdere internationale awards hebben gewonnen. Deze bloemen, die alleen in Hawaii voorkomen, geven onze sector een groot concurrentievoordeel op de wereldwijde markt.”

Hij sluit af: "We hebben de vraag [naar onze bloemen] de laatste jaren gestaag zien toenemen. Ons voornaamste doel is nu om telers te helpen die alles kwijt zijn geraakt door de uitbarsting, zodat ook zij ons kunnen helpen om te voldoen aan deze groeiende vraag.”

Bron: University of Hawai'i


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven