Vermako kassenbouwer van dienst

Grootste plantenkwekerij Zuid-Afrika gaat 5 hectare bijbouwen

Tholen - LVG Plants, het bedrijf van de familie van Geest en de grootste plantenteler van Zuid-Afrika, ziet zijn handel de laatste jaren groeien. Hij heeft dan ook aardig kunnen investeren in duurzamere energievoorziening, in nieuwbouw en, volgend jaar, in uitbouw. Binnenkort wordt aan de 11 hectare kas, met hulp van de Belgische kassenbouwer Vermako over de komende 3 jaar nog eens 5 hectare toegevoegd. Deze uitbouw is deels bestemd voor de productie van plantmateriaal voor de farmaceutische industrie.

Op de IFTF maakten Jacques Maes van Vermako en Geert van Geest van LVG Plant het nieuws wereldkundig

Op 9 oktober vorig jaar zag het er allemaal even anders uit. Een tornado – heel uitzonderlijk, die komen normaal gesproken helemaal niet voor – trok over het bedrijf en legde een groot deel van het bedrijf plat. “Alle afdelingen waren getroffen, alleen aan het stuk dat door Vermako gebouwd was, hadden we weinig schade”, vertelt Geert van Geest. “Daarom hebben we direct na de storm met hen contact gezocht en was het zo geregeld. Sinds juli dit jaar zijn we weer volledig in bedrijf.”

LVG teelt een groot assortiment tropische planten, bonsai en orchideeën. In de winter moet er verwarmd worden, wat een flinke kostenpost is. Mede daarom is in 2016 fors geïnvesteerd in zonnecollectoren. Het veld, met 1 hectare het grootste van dit type op het zuidelijke halfrond, is aangelegd door Bosman van Zaal en verwarmt nu alle kassen. De kweker loopt voorop in duurzaamheid en is ook voornemens om, eveneens i.s.m. Bosman van Zaal, te gaan investeren in PV panelen, die op hun beurt het bedrijf van elektriciteit moeten gaan voorzien.

Omgekeerd is het belangrijk dat de kweker in de zomer goed kan luchten. Met de Poly Ventilation kas van Vermako, waarbij de kas links en rechts opent vanuit de nok en niet vanuit de goot en aldus een doorlopende ventilatie gecreëerd wordt, kan dat volgens Geert uitstekend.

In de te bouwen kassen, zo vertelt salesmanager Peter Wicke, is de bovenbouw ( goten – nokprofielen) volledig van aluminium en de onderbouw ( palen en traliespanten) zijn warmbad gegalvaniseerd, waardoor een lange levensduur gegarandeerd is. Verder bouwt men dusdanig dat het geheel tegen een stootje kan. “We berekenen de kasconstructie zo dat hij bij windsnelheden tot 125 km/h blijft staan. Anderen moeten maar zeggen of dat klopt, maar de gebeurtenis bij LVG bewijst dat ze niet bij een beetje wind de lucht in gaan."

Vermako is in Afrika een van de grote spelers in de foliekassen. Naast het paradepaardje, de grootste rozenkas ter wereld, die van Sher in Ethiopië, heeft men o.a. klanten in Kenia, Rwanda, Tanzania, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

 

Voor meer informatie:
LVG
108 Hekpoort Road / R 563
Oaktree
Krugersdorp 1739
T: +27 (0) 10 591 6858
F: +27 (0) 10 591 6857
E: admin@lvgplant.co.za
http://lvgplant.co.za/contact

Vermako
Careelstraat 11, 8700 TIELT (zijweg Meulebeeksesteenweg THV nr. 4)
T: +32 (0)51 40 10 44
F: +32 (0)51 40 77 47
E: vermako1@vermako.com
www.vermako.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven