Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rondje glastuinbouw in RTL Z-programma ‘How it’s done’:

“Er wordt wereldwijd naar onze glastuinbouw gekeken om te zien hoe wij dingen doen”

Tholen - In het RTL Z-programma ‘How it’s done’ worden ondernemersverhalen gedeeld om andere ondernemers te inspireren. Op 24 november was het, net als op 13 oktober, de beurt aan verschillende bedrijven om te laten zien waar ze mee bezig zijn met het oog op de toekomst. In een kleine twintig minuten ging het van stekpoeder en bloemisten naar zaadbehandeling en autonoom telen.

Bekijk hier de uitzending terug of kijk de herhalingen op tv die worden uitgezonden op dinsdag 27 november om 13.05 en op donderdag 29 november om 10.30.

En voor wie nu nieuwsgierig is geworden naar wie er allemaal in de uitzending zaten, volgt hieronder een kort overzicht met foto’s.
De uitzending begon met een blokje sierteelt.


Marco Stolze (MS Sales & Consultancy) mocht, net als in de vorige uitzending, uit de doeken doen waarom digitaal veilen de toekomst is.


Gerben Schouten (Rhizopon) ging in op het belang van stekpoeder voor het goed wortelen van stek. “Wij helpen de natuur eigenlijk een beetje door een planthormoon synthetisch na te maken om dat hormoon vervolgens extra mee te geven aan het stek. De hoeveelheid poeder verschilt per soort stek, waarbij voor dikker stek meer poeder nodig is. Met één kilo poeder kunnen we bijvoorbeeld 100.000 chrysantenstekjes helpen wortelen.”

Steve France (Florismart) mocht uitleggen waarom zijn onafhankelijk bloemenplatform zo belangrijk is voor de professionele bloemist. “Florismart is een steunpunt voor de bloemist in tijden van toenemende concurrentie, waar bijvoorbeeld al een kwart van de bloemisten uit het Verenigd Koninkrijk bij is aangesloten.”


Savannah Stelwagen, eveneens van Florismart, legde uit hoe Florismart de bloemist tijd bespaart, namelijk door niet langer naar de klok toe te hoeven komen om product in te kopen. Iets wat eigenlijk overal ter wereld speelt, aldus nogmaals Steve France: “Zelfs in landen als de Filipijnen of Kenia zijn er, net als hier in Nederland en België, bloemisten op straat te vinden.”


Vincent van Camp van TwinOxide, een bedrijf dat uit twee poeders chloordioxide maakt om water te kunnen desinfecteren.

Henk Huisman van Seed Conditioning Enkhuizen droogt zaden om te voorkomen dat ze te snel kiemen. Om ook bulkzaden te kunnen gaan drogen, iets waar steeds meer vraag naar is, wordt gewerkt aan grotere installaties om de droogcapaciteit te verhogen. Ondertussen bouwen ze in Enkhuizen ook aan kleinere, gesloten boxen waarin geteeld kan worden onafhankelijk van licht en temperatuur. Boxen die als het aan Henk ligt wereldwijd geplaatst gaan worden en waar de komende jaren op zal worden ingezet bij Seed Conditioning Enkhuizen.


Ronald Hoek van Agro Energy ziet de glastuinbouwsector als de sector bij uitstek die kan helpen het wereldvoedselprobleem op te lossen. Omdat de wereldwijde groei van de glastuinbouw geremd wordt door een gebrek aan energie- en teeltexpertise zet Agro Energy samen met Delphy in op autonoom telen.


Aad van den Berg van Delphy ziet de teelt van de toekomst als één zonder gas, met groene stroom en waarbij kassen aangestuurd worden op afstand. Iets dat nu al gebeurt in de Autonomous Greenhouses Challenge, waaraan Agro Energy en Delphy onder de naam Croperators met een team deelnemen, maar ook in landen over de hele wereld waarbij kassen vanachter een bureau worden aangestuurd. “Op termijn gaat het gebrek aan teeltkennis worden opgevangen door teeltmodules en beslissingsmodules”, is Aad overtuigd.


Barend Löbker (Vortus Greenhouse Consultants) merkt dat er wereldwijd nog steeds heel erg naar de Nederlandse en Belgische glastuinbouw gekeken wordt hoe ‘wij’ dingen doen.


Charl Dings (Prosem) is gespecialiseerd in groentenzaden. Met zijn bedrijf weet hij zaden zo te bewerken dat er bijvoorbeeld minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn tijdens de teelt, omdat een coating het zaad bijvoorbeeld weerbaarder maakt tegen schimmels en insecten.


Naast het toevoegen van middelen tegen schimmels en insecten aan een zaadje kan het toevoegen van een kleurtje door een filmcoatingmachine zaad herkenbaarder maken, vult Bart Wolters (Prosem) aan.