Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Marjan van Aubel:

"Gekleurde zonnecellen voorzien stadskassen van elektriciteit"

Tholen - Zoals een bakker niet zonder oven kan, kan een tuinder niet zonder licht. Naast zonlicht maken veel tuinders gebruik van LED-belichting om de productie te verhogen. Het is een investering die vaak veel geld kost. Maar wat als het licht dat de tuinder gebruikt niet alleen geld kost, maar ook energie oplevert?

Gekleurde zonnecellen
Designer Marjan van Aubel ontwikkelde transparante zonnecellen die energie halen uit omgevingslicht. Gebaseerd op het principe van fotosynthese wekken de gekleurde cellen energie op. Eerder maakte ze met deze technologie al glas-in-lood ramen en een oplaadtafel. Zo zoekt ze naar manieren om fotosynthese te integreren in het dagelijks leven. Met haar laatste project richt ze haar pijlen op de glastuinbouw. Power Plant heet de kas die zij ontwierp. “Voor de kas maak ik gebruik van verschillende technologieën die in de tuinbouw nog niet worden gebruikt. Daarmee wekt de buitenkant van de kas energie op voor de binnenkant. Met de energie die door de zonnecellen wordt opgewekt, kan de tuinder de LED-belichting, maar ook het watergiftsysteem van elektriciteit voorzien."

 
Doordat zij met het idee een Climate Action Challenge won, kon Marjan een team om zich heen verzamelen waarmee ze een presentatie-model maakte. “We deden onderzoek naar het licht dat planten nodig hebben om te groeien. Het dak heeft een hoek van 39 graden, de ideale vorm voor zonnepanelen om zoveel mogelijk zonlicht te vangen.”

Technieken combineren
De kas helemaal zelfvoorzienend maken, zover is het nog niet, vertelt Marjan. “Het is wel een stap in die richting. Voor een volledig zelfvoorzienende kas moeten we verschillende technieken combineren.” Daarom mikt Marjan met haar idee op slimme plekken in steden. “Bijvoorbeeld op een datacenter dat overtollige warmte afvoert. Die warmte komt in de kas goed van pas. Door verstedelijking komen steeds meer mensen in de steden wonen. Met de daken wordt niet veel gedaan. Hier en daar worden wel zonnepanelen geplaatst. Als de bewoner op locatie zelf voedsel kan creëren, zou dat nog een stap verder zijn.”

Tijdens haar deelname aan de London Design Biennale in september ontdekte Marjan dat de gemiddelde consument niet veel weet van hoe planten in een kas groeien. “Veel mensen weten niet dat er LED-belichting in kassen wordt gebruikt. Als aanvulling van de zon is het een manier die veel energie kost. Door de zonnecellen kan ik beide manieren van licht duurzaam combineren.”

Voor meer informatie:
Marjan van Aubel
+ 31 6 242 45107 
mail@marjanvanaubel.com
www.marjanvanaubel.com