Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
woensdag 20 tot en met vrijdag 22 maart 2019

Tulip Trade Event steeds belangrijker ijkmoment voor soortenkeuze

De verandering van het klimaat dwingt broeiers en telers om kritisch hun assortiment tegen het licht te houden. Aanpassingen zijn met grote regelmaat gewenst. Hetere zomers en zachtere winters vragen andere soorten, onderkent ook Wageningen UR dat onderzoek doet naar soorten die zich makkelijker aanpassen. Het Tulip Trade Event dat in 2019 voor de vierde keer in Nederland wordt gehouden ontwikkelt zich daarmee steeds meer tot een wereldwijd ijkpunt voor de selectie van soorten. Het evenement staat in 2019 van 20 tot en met 22 maart op de agenda.

beeld: iBulb
 
Het sierteeltassortiment ondergaat continu veranderingen, de tulpenteelt niet uitgezonderd. Opvallend is echter dat de vernieuwing de laatste jaren in een hoger tempo gaat. Die ontwikkeling heeft veel te maken met het extremer worden van het klimaat en de noodzaak daar met het teeltassortiment op in te spelen. Ook het jaar 2018 bevestigde dit nogmaals. Een hete en droge zomer werd gevolgd door een uitzonderlijk warme herfst. Daardoor wijzigen plantschema’s en komen teeltschema’s in de knel.
 
Laboratorium wordt belangrijker
Genselectie in een vroege fase kan soorten opleveren met een verkorte productiecyclus. Veredelaars en vermeerderaars nemen daardoor steeds meer hun toevlucht tot laboratoriumtechnieken. Ontwikkeling van nieuwe soorten vraagt daarmee wellicht ‘slechts’ de helft van de huidige veredelingstijd. Onderzoekers van Wageningen UR zijn nauw betrokken bij het vinden van klimaatbestendige tulpen.
 
Door deze veredelings- en onderzoekstechniek zijn ook in een eerder stadium voldoende commerciële aantallen beschikbaar van nieuwe tulpenvariëiteiten. Het soortenaanbod van tulpenbollenexporteurs wordt daarmee steeds belangrijker, evenals het up to date blijven van de klimaat-geschikte soorten. Die soorten-keus wordt in veel gevallen gemaakt op het Tulip Trade Event waar tulpenbollenexporteurs de deuren open zetten en zij het internationale vak van broeiers ontmoeten en hun toeleveranciers ontvangen. Het driedaagse evenement fungeert als etalage van de tulpenteelt, met een compleet en bloeiend overzicht van het actuele assortiment.
 
Twaalf deelnemers
Van woensdag 20 tot en met vrijdag 22 maart 2019 staan bij twaalf tulpenbollenexporteurs de deuren gastvrij open. Traditioneel fungeert een van de deelnemers als decor voor de officiële opening van het Tulip Trade Event. Dit jaar is gekozen voor P. Aker in Venhuizen. Niet toevallig, want in 2019 viert het bedrijf zijn 125-jarig bestaan. De officiële opening van het event vindt plaats op 20 maart en duurt van 10.00 tot 11.00 uur. In een later stadium maakt de organisatie meer bekend over sprekers en de invulling ervan.
 
Deelnemers
Deelnemende bedrijven zijn P. Aker, Amsonia, Boots Flowerbulbs, Borst Bloembollen, BOT Flowerbulbs, Haakman Flowerbulbs, Jansen’s Overseas, Holland Bulb Market, P. Nelis & zoon’s, Nord Lommerse, VWS Flowerbulbs en Jan de Wit en Zonen.

bron: iBulb

Publicatiedatum: