Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

‘Suiker is een natuurlijk anti-vries’

In deze periode van het jaar krijgt CNB Koelen en Prepareren partijen lelies aangeboden voor de bewaring. Teeltadviseur Robèr Laan besteedt deze dagen veel van zijn tijd aan het meten van het suikergehalte om ervoor te zorgen dat de bollen op het juiste moment de kou in gaan. Hij legt uit: “Hiermee bepalen wij het invriestijdstip voor leverbare bollen. Suiker is een natuurlijk anti-vries dat vorstschade aan de bollen en daarmee latere problemen voorkomt. Belangrijk is dat de bollen worden ingevroren op het moment dat het suikergehalte zijn optimum heeft bereikt.” Dat optimum is per soort anders, weet Laan. “Wij weten wat per soort het optimale percentage suiker is, om zo het juiste invriesmoment te kunnen bepalen.”

Het team van CNB teeltadvies is momenteel druk met het meten van het suikerpercentage in lelies. Op de website van het CNB vertelt Robèr Laan er meer over.

Publicatiedatum: