Statistisch Abstract 2018 van het Kenya National Bureau of Statistics:

Kenia: Export snijbloemen neemt toe

Het Kenya National Bureau of Statistics heeft onlangs zijn Statistisch Abstract van 2018 gepubliceerd. De tabellen, die gedeeltelijk zijn verzameld uit statistieken van het Bureau en andere ministeries en agentschappen, bieden een schat aan data over het Oost-Afrikaanse land.

Voor de sierplantensector is de huidige staat van de snijbloemenhandel in Kenia, waar enkele van de grootste bloementelers ter wereld wonen, vooral interessant - laten we daarom eens naar deze data gaan kijken.

Toename export, Nederland grootste markt
Wanneer we naar de export van snijbloemen kijken zien we een duidelijke opwaartse trend. In 2010 was de waarde van geëxporteerde Keniaanse bloemen nog €270,7 miljoen. In 2017 groeide dit bedrag naar bijna €481,9 miljoen.

Wat bestemmingen betreft is Nederland duidelijk de belangrijkste exportmarkt. De helft van de geëxporteerde Keniaanse bloemen en planten worden hier verkocht met een totale waarde van €250,8 miljoen. Een andere grote markt is het VK. In 2017 was de totale waarde van de planten en snijbloemen die hier verkocht werden €75,9 miljoen. Duitsland volgt op de derde plaats met een totale waarde van €17,2 miljoen. De VS is op dit moment slechts een kleine exportmarkt voor Kenia, maar wellicht zullen de directe vluchten tussen Kenia en de VS hier verandering in gaan brengen.

Toename productie
Ook de productiewaarde van Keniaanse snijbloemen is toegenomen, met slechts een kleine dip in 2013. De waarde is gestegen van €506,8 miljoen in 2010 naar €708,5 miljoen in 2017.

Als we de prijzen uit 2001 als referentie nemen, wordt de dip uit 2013 minder belangrijk, terwijl de toename tussen 2016 en 2017 nog steeds indrukwekkend blijft:

De Keniaanse snijbloemenmarkt blijkt in 2017 dus een goed seizoen te hebben gehad, maar bedrijven moeten goed bij de les blijven om de groei bij te kunnen houden. Door de groeiende internationale competitie wordt het laadruim van vliegtuigen steeds sneller gevuld en ook zijn er nog steeds de vele uitdagingen waar de Oost-Afrikanen mee te maken hebben.

Tabellen zijn gebaseerd op data van het  Statistical Abstract 2018 - Kenya National Bureau of Statistics


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven