Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nog even over die verpakkingswet op Duitsland

De nieuwe 'verpakkingswet' in Duitsland is maar mager in het nieuws geweest, en hoewel niet precies bekend is of en zo ja hoe streng zal worden gehandhaafd, gaat het een groot deel van sector aan. De wet, die per 1 januari 2019 in werking treed, heeft tot doel de recycling van plastic beter mogelijk te maken.

Een en ander heeft vooral gevolgen voor de ‘Business to Consumer’ verpakkingen (B2C). Voor iedere gram plastic die binnen deze categorie valt en de grens met Duitsland passeert, bestaat vanaf 1 januari volgend jaar een meld- en registratieplicht. Daarbij geldt: de eigenaar op het moment van grenspassage betaalt.

Welke verpakking valt wel onder deze wet?
De nieuwe verpakkingswet geldt voor 'Business to Consumer' verpakkingen. Hieronder vallen alle verpakkingen, zowel bij planten als bloemen, die bedoeld zijn om de consument te bereiken. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Hoezen of inpakfolie
  • Etiketten
  • Stickers
  • Kartonnen verpakkingen
  • Plastic plantpotten die de consument direct na de aankoop verwijdert (zoals bij tuinplanten)

Welke verpakking valt niet onder deze wet?
Als een pot bedoeld is om de gehele levensduur bij de plant te blijven, valt dit niet onder B2C verpakkingen en hiermee niet onder de nieuwe wetgeving. Dit geldt ook voor transportverpakkingen, zoals plantentrays. Deze verpakkingen worden gezien als
'Business to Business' (B2B) verpakkingen.

Verantwoordelijk voor aangifte
Bepalend voor de nakoming van deze nieuwe wetgeving is wie eigenaar is van het product mét de verpakking op het moment van passeren van de Duitse grens. 

Bij Aanvoer voor verkoop is de aanvoerder verantwoordelijk voor aangifte. Bij directe verkoop aan de Duitse koper zijn er twee situaties mogelijk. Is aanvoerder eigenaar bij grensovergang? dan is de aanvoerder verantwoordelijk. Is koper eigenaar bij grensovergang? ('af tuin' verkocht) dan ligt de verantwoordelijkheid bij de koper. Indien de aanvoerder verkoopt aan handelsbedrijf welke exporteert, is dat handelsbedrijf verantwoordelijk.

Voorkom boetes en meld u aan
Als u verantwoordelijk bent voor de aangifte luidt het advies:

  • Inschrijven in het zogenaamde Zentralen Stelle (centrale register) Verpackungsregister. Aanmelden kan hier.
  • Afsluiten van een licentieovereenkomst met een recyclebedrijf voor de hoeveelheid verkoopverpakkingen die u op de Duitse markt gaat brengen. U wordt belast voor het totaalgewicht dat u in omloop brengt. Erkende recyclebedrijven

Meer informatie:
Duits: https://www.verpackungsregister.org/ 
Engels: https://verpackungsgesetz-info.de/en/#loesungen 

Publicatiedatum: