nieuwe verpakkingswet Duitsland

Zet u plastic de grens over? Dan moet u betalen.

Per 1 januari 2019 gaat een nieuwe verpakkingswet (VerpackG) in Duitsland van kracht. Deze wet vervangt de vorige verpakkingsverordening (VerpackV), welke een registratie- en meldingsplicht in het kader van plastic afval behelst. In principe moet een onderscheid gemaakt worden tussen verkoop- en transportverpakking. Veiling Rhein-Maas heeft de nieuwe richtlijnen voor alle betrokken aanvoerders op een rijtje gezet.

foto: W. Garrett Owen, MSU Extension 

Registratie- en meldingsplicht
Als u als handelsbedrijf producten naar Duitsland exporteert, kan de registratie- en meldplicht ook voor u gelden, waarschuwt Rhein-Maas de achterban. "Op het moment van grensoverschrijding heeft het importerende bedrijf de juridische verantwoordelijkheid voor de gekochte producten. U brengt dan als zogenoemde `eerste distributeur┬┤ deze producten op de Duitse markt in omloop. De registratie- en meldingsplicht heeft u tevens voor verkoopverpakkingen die u gebruikt, bijvoorbeeld plastic hoezen cq. inpakfolie, en dus als `eerste distributeur┬┤ op de Duitse markt in omloop brengt. Dit zijn verpakkingen die via de consument retour komen en voor recycling weer worden aangeboden."

Algemene informatie met betrekking tot de nieuwe richtlijnen voor verkoop- en transportverpakking vindt u op de website van VerpackG. De informatie is op deze website in het Duits en in het Engels beschikbaar.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven